Με σύμμαχο τη Βιταμίνη Κ

17 Αυγούστου 2017 | 0
Η βιταμίνη Κ από την καλλιέργεια του σπανακιού μπορεί κάλλιστα να είναι η «επόμενη βιταμίνη D» καθώς έρευνες συνεχίζουν να ρίχνουν φως στα αυξανόμενα οφέλη για την υγεία μας. Βρίσκεται, πιθανότατα, εκεί που ήταν η βιταμίνη D πριν δέκα χρόνια όσον αφορά την εκτίμηση των επιστημόνων, ως μια ζωτική θρεπτική ουσία η οποία έχει πολλά περισσότερα οφέλη από αυτά που της αναγνωρίζονταν αρχικά.

Σύμφωνα με τον Δρ. Κεες Βερμέερ, έναν από τους κορυφαίους ερευνητές παγκοσμίως στον τομέα της βιταμίνης Κ, σχεδόν όλοι έχουμε ανεπάρκεια βιταμίνης Κ αλλά και βιταμίνης D.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αντλούν αρκετή βιταμίνη Κ από τη διατροφή τους ώστε να διατηρούν επαρκή πήξη αίματος αλλά ΟΧΙ αρκετή για να παράγουν προστασία ενάντια στα ακόλουθα προβλήματα υγείας – και η λίστα μεγαλώνει:

• Αγγειακή ασβεστοποίηση, καρδιαγγειακές παθήσεις και κιρσούς

• Οστεοπόρωση

• Καρκίνος του προστάτη, καρκίνος των πνευμόνων, καρκίνος του ήπατος και λευχαιμία

• Προβλήματα υγείας του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας, οι λεπτομέρειες των οποίων ακόμα μελετώνται

Οι δύο βασικοί τύποι της βιταμίνης Κ

Η βιταμίνη Κ μπορεί να χαρακτηριστεί είτε ως Κ1 είτε ως Κ2:

1. Βιταμίνη Κ1: Βρίσκεται στα πράσινα λαχανικά. Η Κ1 περνάει κατευθείαν από το συκώτι και βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς συστήματος πήξης του αίματος. (Αυτό είναι το είδος της Κ που χρειάζονται τα βρέφη για την πρόληψη σοβαρών αιμορραγικών νόσων.) Επίσης, προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία μας από την ασβεστοποίηση και βοηθά τα κόκκαλά μας να διατηρήσουν ασβέστιο και να αναπτύξουν τη σωστή κρυσταλλική δομή.

2. Βιταμίνη Κ2: Αυτή η μορφή βιταμίνης Κ παράγεται από βακτήρια. Βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα έντερά μας αλλά, δυστυχώς, δεν απορροφάται από εκεί και περνάει στις κενώσεις μας. Η Κ2 πηγαίνει κατευθείαν στα τοιχώματα των αγγείων, στα κόκκαλα και σε ιστούς εκτός του ήπατος. Ευδοκιμεί σε φαγητά που έχουν υποστεί ζύμωση, ειδικά σε τυριά και στο ιαπωνικό φαγητό natto, το οποίο είναι μακράν η πλουσιότερη πηγή Κ2.
Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτά που μας δείχνουν οι επιστημονικές μελέτες για τη βιταμίνη Κ2.

Η έρευνα της βιταμίνης Κ έχει προχωρήσει πολύ. Το 2008, μια γερμανική ομάδα ερευνών ανακάλυψε πως η βιταμίνη Κ2 παρέχει σημαντική προστασία από τον καρκίνο του προστάτη, ο οποίος είναι από τους κυριότερους λόγους καρκίνου στους άνδρες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τον Δρ. Βερμέερ, οι άνδρες που λαμβάνουν υψηλότερες ποσότητες Κ2 παθαίνουν κατά 50% λιγότερο καρκίνο του προστάτη.

Οι αρχικές διαπιστώσεις, επίσης, υποδεικνύουν πως η βιταμίνη Κ μπορεί να μας προστατέψει από εγκεφαλικές νόσους. Παρόλα αυτά, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε τι τύπους, ακριβώς, προλαμβάνει και πώς. Αλλά είναι ένας τομέας έντονου ενδιαφέροντος για τους επιστήμονες που μελετούν την βιταμίνη Κ.