Αλφαβητάρι: Ηλικιακές Κηλίδες

26 Οκτωβρίου 2016 | 0
Ηλικιακές κηλίδες ονομάζονται οι ανωμαλίες στο χρώμα της επιδερμίδας και μπορεί να είναι γκρι, καφέ ή και μαύρες. Εμφανίζονται στο πρόσωπο, στα χέρια και τον κορμό, στα σημεία δηλαδή που εκτίθενται περισσότερο στην ηλιακή ακτινοβολία. Το σημείο ωστόσο που παρουσιάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό είναι τα χέρια τα οποία και είναι εκτεθειμένα στον ήλιο όλο τον χρόνο και πολύ συχνά χωρίς προστασία.

Οι ηλικιακές κηλίδες, όπως αναφέρει και το όνομά τους, είναι άμεσα συνδεδεμένες τόσο με την έκθεση στον ήλιο όσο και με την ηλικία του ατόμου που τις παρουσιάζει. Ο λόγος είναι γιατί, καθώς μεγαλώνουμε το δέρμα μας δεν παράγει την ίδια ποσότητα νέων κυττάρων ούτε και τα ανανεώνει με τους ίδιους ρυθμούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντικαταστήσει τα κύτταρα που έχουν φθαρεί από τον ήλιο κι έτσι έχουμε ως αποτέλεσμα τις ηλικιακές κηλίδες ή τις κηλίδες γήρατος.
Σε γενικές γραμμές, οι ηλικιακές κηλίδες είναι ακίνδυνες όμως, όπως και με κάθε αλλοίωση στην επιφάνεια της επιδερμίδας, πρέπει να παρακολουθούνται στενά από τον γιατρό ή τον δερματολόγο μας. Αν αισθητικά μας ενοχλούν, μπορούν να αντιμετωπιστούν με διάφορες θεραπείες σε εξειδικευμένα κέντρα όπως η ΟΡΘΟΒΙΟΤΙΚΗ και φυσικά με πρόληψη και επιμελή αντηλιακή προστασία.