Η προσωποποιημένη σου δίαιτα

24 Αυγούστου 2016 | 0

Η καλύτερη δυνατή δίαιτα για τον καθένα μας, κρύβεται στο DNA μας. Η έρευνα που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο του 2015 στο Συνέδριο Allied Genetics μας δείχνει πως η επίδραση μιας δίαιτας εξαρτάται από την γενετική διαμόρφωση του κάθε ανθρώπου.

Η έρευνα βασίστηκε πάνω στην μελέτη των ποντικιών. Τα μικρά τρωκτικά έχουν παρόμοια προδιάθεση στο διαβήτη, καρδιακές ασθένειες και στο μεταβολικό σύνδρομο οπότε μπορούν να αναπαραστήσουν έναν γενετικό χάρτη παρόμοιο με τον ανθρώπινο.

Για έξι μήνες, διαφορετικά ποντίκια έτρωγαν με βάση πέντε διαφορετικές δίαιτες οι οποίες περιλάμβαναν την μοντέρνα Δυτική η οποία είναι πλούσια σε λίπη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, την παραδοσιακή Ιαπωνική με ρύζι και πράσινο τσάι, την παραδοσιακή Μεσογειακή με κριθάρι και κόκκινο κρασί και μια τύπου Atkins χαμηλού υδατάνθρακα, υψηλού λίπους. Η τελευταία ομάδα έφαγε κλασική τροφή για ποντίκια.

Τα ποντίκια έτρωγαν όσο ήθελαν και οι επιστήμονες παρακολουθούσαν την ποσότητα. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η επιρροή της κάθε διατροφής σχετίζονταν έντονα με τα γονίδια των ποντικιών.

Συνοπτικά, η Δυτική διατροφή είχε αρνητικές επιδράσεις σε όλα τα ποντίκια αλλά μια ομάδα ποντικιών ήταν πολύ ανθεκτική στις αρνητικές επιρροές της δυτικής διατροφής.

Ενδιαφέρον είχαν τα αποτελέσματα της διατροφής τύπου Atkins, μιας και 2 ομάδες ποντικιών δεν είχαν κανένα αρνητικό αποτέλεσμα από την χαμηλή σε υδατάνθρακες διατροφή ενώ άλλες δύο εμφάνισαν συμπτώματα παχυσαρκίας και μεταβολικού συνδρόμου.

Με λίγα λόγια, η καλύτερη δίαιτα κρύβεται στο  DNA μας!

Αν και η έρευνα δεν έχει γίνει ακόμα σε ανθρώπους, οι μελετητές πιστεύουν πως μόλις ολοκληρωθεί θα αλλάξει τελειώς ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε το φαγητό.