Η Ορθοβιοτική σας αντιμετωπίζει με... ελαστικότητα!

06 Απριλίου 2016 | 0

Εάν στα θέματα υγείας σας αντιμετωπίζουν σκληρά, εμείς στην Ορθοβιοτική σας αντιμετωπίζουμε με... ελαστικότητα!

Για την ακρίβεια, με την τελευταίας τεχνολογίας ελαστογραφία ,την SWE Εlastography. Τι είναι όμως ακριβώς αυτή η εξέταση και πώς χρησιμοποιείται; Θα σας εξηγήσω με πολύ απλά λόγια.

Κατ’ αρχήν, ως διαγνωστικό εργαλείο άρχισε να εμφανίζεται στις αρχές του 2000 για να εξελιχθεί στην σύγχρονη SWE Εlastography. Βασίζεται στην ιδέα πως ,εφόσον οι διάφορες καταστάσεις που εμφανίζονται στα όργανα του σώματος ,από κύστες έως καρκίνους ,έχουν διαφορετική σύσταση και επομένως σκληρότητα σε σχέση με τον φυσιολογικό ιστό του οργάνου, εάν αυτή η διαφορά μπορεί να μετρηθεί, τότε μπορούμε να καταλάβουμε περισσότερα πράγματα για την υφή της κατάστασης. Για παράδειγμα, ένα ινοαδένωμα μαστού είναι μαλακό ενώ ο καρκίνος του μαστού σκληρός. Άρα στην ελαστογραφία μας ,το ινοαδένωμα θα φανεί διαφορετικό από τον καρκίνο δίνοντάς μας έτσι την δυνατότητα να πετύχουμε μία καλή διάγνωση. Κατά κάποιον τρόπο είναι σαν να κάνουμε βιοψία αλλά ηλεκτρονικά, χωρίς βελόνα! Βεβαίως η βιοψία είναι εντελώς διαφορετική και εν πολλοίς αναντικατάστατη εξέταση, αλλά παρόλα αυτά η ελαστογραφία μας βοηθά εξαιρετικά πολύ στην διαφοροδιάγνωση και εν τέλει στην αποφυγή περιττών επιπλέον εξετάσεων, εξόδων, άγχους αλλά και ....ιατρικής επίπονης σκληρότητας.

 

Τί διαφορά έχει η σύγχρονη SWE Εlastography; Κατ’ αρχήν η "κλασσική"  ελαστογραφία -εάν κάποιος μπορεί να μιλήσει έτσι για μία σύγχρονη μέθοδο-έχει τελείως διαφορετική μέθοδο. Ο γιατρός πρέπει να ασκεί ο ίδιος εναλλασσόμενη πίεση στο υπό εξέταση όργανο με το ίδιο του το χέρι προκειμένου να πετύχει τις διαφορές στην ανιχνεύσιμη ελαστικότητα.. Αυτό όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, δεν είναι κάτι απολύτως αντικειμενικό, σταθερό ανεξάρτητα από τους γιατρούς που το εφαρμόζουν και άρα τελείως αξιόπιστο.

 

Η καινούρια SWE Elastography έχει πετύχει να διορθώσει το πρόβλημα πλήρως! Με τα εξελιγμένα προγράμματά της έχει την δυνατότητα να " διαβάζει " την διαφορά σκληρίας αυτόματα χωρίς να απαιτείται από τον γιατρό να ασκεί καμία πίεση.

Αποτέλεσμα; Η εξέταση πλέον είναι αντικειμενική, επαναλήψημη με την ίδια αντικειμενικότητα και άρα πολύ αξιόπιστη ακόμα και σε συγκριτική μελέτη για να διαπιστώνουμε την πρόοδο της θεραπείας. Διότι, πέρα από τον μαστό ή τους καρκίνους, η εξέταση είναι πολύ αξιόπιστη για την μελέτη της λίπωσης του ήπατος ή της ίνωσης αυτού σε διάφορες κοινές παιδικές και μη ασθένειες, οπότε και μας δίνει πολύ καλές πληροφορίες για το πώς πηγαίνει η εφαρμοζόμενη θεραπεία και πως " μαλακώνει" το ήπαρ με την πρόοδο αυτής!

 

Είναι πάρα πολλά που μπορεί να πει κανείς για την SWE Elastography και την δύναμή της ως εργαλείο στο σύγχρονο οπλοστάσιο των ακτινοδιαγνωστών αλλά δεν θέλω να κουράσω άλλο. Απλά θεωρώ ότι είναι μία άριστη αναίμακτη, καθόλου βλαβερή διότι δεν έχει ακτινοβολία  και ανώδυνη εξέταση -αφού γίνεται με το ίδιο οπλισμό με τον οποίο κάνουμε τα απλά υπερηχογραφήματα- με την οποία μπορούμε να ελέγξουμε τον μαστό, τον θυρεοειδή, το ήπαρ και κάθε μαλακό μόριο του σώματος.

 

Δρ .Ευάγγελος Πετσάλης

Ειδικός Ακτινοδιαγνωστής Διευθυντής του Ακτινολογικού Τμήματος στην Ορθοβιοτική