Η Ιατρική του αύριο σήμερα

01 Ιουλίου 2015 | 0
Με το μήνυμα «ανοίξτε την πύλη της Πρόληψης με το Κλειδί της Ζωης» εισήγαγε τη μεγάλη καινοτομία του Health key ο πανελλήνιος ιατρικός φορέας Open Health Alliance (ΟΗΑ), σε επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Η Ιατρική του Αύριο Σήμερα» που ολοκλήρωσε τις εργασίες της στο πλαίσιο του e-Health Forum 2014 που φιλοξενεί φέτος η Ελλάδα, λόγω της προεδρίας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Health key είναι μια πρωτοποριακή ηλεκτρονική υπηρεσία που δημιούργησε η ΟΗΑ, για να βοηθήσει γιατρούς και ασθενείς, τόσο στην παρακολούθηση των αρρώστων όσο και στον προσυμπτωματικό έλεγχο των υγιών πολιτών. Στόχος της εφαρμογής αυτής είναι η διευκόλυνση της εξυπηρέτησης του ασθενή στην τήρηση ενός ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού αρχείου υγείας και ταυτόχρονα η αρτιότερη εξυπηρέτησή του στην έγκυρη και αξιόπιστη παρακολούθηση του ασθενή από περισσότερες της μίας ειδικότητας γιατρούς, βοηθώντας τον κάθε θεράποντα γιατρό να αποκτήσει μια συνολικότερη εικόνα του ιατρικού προβλήματος υγείας του ασθενή και μπορεί να φτάσει στη διάγνωση έγκαιρα και έγκυρα.

«Η Open Health Alliance είναι ένας πανελλήνιος φορέας υγείας με γιατρούς και ασθενείς, πρωτοπόρος σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας και εφαρμογές…Το Health key είναι μία υπηρεσία που προσφέρεται δωρεάν από το γιατρό στον ασθενή του, ως ένας διαδραστικός και διαλειτουργικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας, που δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει αποτελεσματικότερα φερεγγυότερα τον ασθενή πολίτη. Πρόκειται για μία πρωτοπόρο ηλεκτρονική εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα της συνέχειας και της συνέπειας στo follow up του αρρώστου, ακόμη και στα πλαίσια μια διεπιστημονικής προσέγγισης, η οποία πολλές φορές κρίνεται απαραίτητη για την ταυτοποίηση του νοσήματος, τη διαφοροδιαγνωστική του προσέγγιση, αλλά και τη θεραπεία εκλογής» δήλωσε ο Πρόεδρος της ΟΗΑ και της ΠΟΣΚΕ και Ταμίας του ΙΣΑ κ. Φώτης Πατσουράκος, Καρδιολόγος.

Ο κ. Μιχάλης Παπαχαραλάμπους, Διευθυντής Παθολογίας του Metropolitan, μέλος του Δ.Σ – Ταμίας της ΟΗΑ και Πρόεδρος της ΕΕΕΠΙΑ και Επιστ.  Διευθυντής της ΟΡΘΟΒΙΟΤΙΚΗ, μίλησε για την πρόληψη  σε κυτταρικό επίπεδο, και τη συσχέτιση των μηχανισμών γήρανσης με την πρόληψη των νοσημάτων, καθώς και για εξετάσεις μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά και να μας βοηθήσουν να γεράσουμε υγιείς: εξέταση FRAS4 μετράει το οξειδωτικό stress γρήγορα και ανώδυνα, τους υπερήχους που εκτιμούν το πάχος του κολλαγόνου του δέρματος, τη μέτρηση της γλυκοζυλίωσης των πρωτεϊνών (καραμελοποίηση) που είναι ο πιο αναγνωρισμένος δείκτης γήρανσης, το bioclip μέσω υπερύθρων μπορεί να ανιχνεύσει το σφυγμικό κύμα, υπολογίζοντας τελικά το δείκτη ακαμψίας και το δείκτη ανάκλασης για τον αγγειακό τόνο, και την  Απεικόνιση Σώματος με Ψηφιακή Υπέρυθρη Θερμική Απεικόνιση (DITI) που ανιχνεύει την υπέρυθρη ακτινοβολία για να εκτιμήσει τη φυσιολογική δραστηριότητα του οργανισμού. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στο Oligoscan είναι μια πολύ πρόσφατη επαναστατική μέθοδο ψηφιακής φασματομετρίας  που εκτιμάει άμεσα και αναίμακτα την βιοδιαθεσιμότητα των όλων σημαντικών για την υγεία μετάλλων των ιχνοστοιχείων και βαρέων μετάλλων και σχετίζονται με την  εκδήλωση σοβαρών ασθενειών.

Στηρίζουμε την καινοτομία – Καθιερώνουμε την Πρόληψη ήταν το μήνυμα του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Γιώργου Πατούλη, ο οποίος ανέπτυξε το θεσμό των ΚΕΠ Υγείας, ως πυλώνα της πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης. Ο κ. Πατούλης δήλωσε ότι «Το ΚΕΠ Yγείας θα παρέχει τη δυνατότητα σε ασυμπτωματικούς πολίτες να υποβάλλονται σε εξετάσεις  πρόληψης από θανατηφόρες ασθένειες πριν νοσήσουν. Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας σε 14 δήμους πιλοτικά, ιδρύει τα ΚΕΠ υγείας, τα οποία θα λειτουργήσουν με διεθνή πρωτόκολλα screening του πληθυσμού μέσα από ένα θεσμοθετημένο αυτοδιοικητικό πλαίσιο, με τη συγκατάθεση του πολίτη και το follow up για τη διατήρησης υγείας του πολίτη».

Ο κ. Δημήτρης Κούβελας Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, μιλώντας για τη συμβολή των νέων φαρμάκων στην προληπτική ιατρική, δήλωσε ότι τα νέα πρωτοποριακά φάρμακα (από τα εμβόλια ως τους βιολογικούς παράγοντες) δίνουν σήμερα τη δυνατότητα για μια καινοτόμο προσέγγιση, όχι μόνο στη διάγνωση και τη θεραπεία, αλλά και  στην πρόληψη, τη σταθεροποίηση και τη μη επιδείνωση πολλών νοσημάτων. Καλύτερη θεραπεία σημαίνει και καλύτερη πρόγνωση για μια νόσο, σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής της Κλινικής φαρμακολογίας, δίδοντας ιδιαίτερο βάρος στην τελική επιλογή του θεραπευτικού σκευάσματος, μέσα από το συνδυασμό της αποτελεσματικότητας, της ασφάλειας, της βολής και της τιμής του φαρμάκου. Για τα συμπληρώματα διατροφής (αντιοξειδωτικά, φυτικές στερόλες, ορυκτά, φυτά, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες κ.ά.), ο κ. Κούβελας αναφέρθηκε σε μετααναλύσεις και μακροχρόνιες μελέτες που έδειξαν ότι η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν καροτένιο, συσχετίστηκε με μικρή αλλά σημαντική αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου, ενώ ιδιαιτέρως τόνισε ότι δεν υπάρχουν αποδεδειγμένα κλινικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων για την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη του καρκίνου.