ΑΠΑΛΑΓΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ

07 Ιουνίου 2018 | 0

Απο την Χαρά Μπουργάνη




Μόλυβδος, υδράργυρος, αλουμίνιο... Έκανα την Oligoscan, τη νέα ανώδυνη εξέταση που μετρά τις τοξικές ουσίες στον οργανισμό. Το αποτέλεσμα με ξάφνιασε δυσάρεστα, αλλά ο γιατρός μού πρότεινε λύσεις τις οποίες συνιστώ και σε εσάς.

Δεν πίνω ούτε καπνίζω, και καταναλώνω τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, από αποξηραμένα μούρα γκότζι μέχρι λιναρόσπορο. Κι όμως, η νέα εξέταση Oligoscan που έκανα στο κέντρο Ορθοβιοτική έδειξε ότι οι τιμές βαρέων μετάλλων στον οργανισμό μου, όπως το αλουμίνιο, το κάδμιο και ο μόλυβδος, κοντεύουν να υπερβούν τα επιτρεπτά όρια.

Για να πραγματοποιήσει την εξέταση, ο παθολόγος Μιχάλης Παπαχαραλάμπους, διευθυντής στο κέντρο Ορθοβιοτική, εφάρμοσε στην παλάμη μου μια κεφαλή εκπομπής κόκκινου φωτός. Η μέθοδος ονομάζεται φασματογραφία και μπορεί να ανιχνεύσει την ποσότητα των τοξικών βαρέων μετάλλων στους ιστούς, καθώς και εκείνη των χρήσιμων ιχνοστοιχείων.

Μέσα σε 20'' φάνηκε ότι τα περισσότερα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός μου, φώσφορος, κάλιο, σίδηρος, σελήνιο, θείο, ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα. Κάποια άλλα, όπως το μαγνήσιο (σχετίζεται με την καλή διάθεση), ψευδάργυρος (συνδέεται με το ανοσοποιητικό), ιώδιο (σημαντικό για την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς) ήταν κάτω από τη βάση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνω κυρίως τροφές όπως τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα βραζιλιάνικα καρύδια κ.ά.

Από την άλλη, οι τιμές ορισμένων βαρέων μετάλλων, όπως το αλουμίνιο, το βισμούθιο, το κάδμιο, ο υδράργυρος και ο μόλυβδος, ξεπερνούσαν τα φυσιολογικά όρια. «Ο τρόπος ζωής μας, ο αέρας, τα ραντίσματα στους αγρούς έχουν αλλάξει τη σύνθεση της τροφής μας» απάντησε ο κ. Παπαχαραλάμπους στις απορίες μου.

Και συνέχισε: «Σε πολλούς ανθρώπους ο υδράργυρος είναι σε υψηλά επίπεδα επειδή αυτοί καταναλώνουν μεγάλα ψάρια (π.χ. ξιφία, σολομό) που τον λαμβάνουν από τα απόβλητα. Μια άλλη αιτία είναι τα παλιά, μαύρα αμαλγάματα στα δόντια. Ορισμένοι οδοντίατροι διαθέτουν μια ειδική αντλία που αφαιρεί το παλιό σφράγισμα χωρίς να απελευθερώνεται υδράργυρος. Έχουμε βρει ότι το 60% των νέων έχουν μεγάλα επίπεδα υδραργύρου που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ».

Όμως δεν είναι μόνο ο υδράργυρος, αλλά και ουσίες όπως το κάδμιο και το αλουμίνιο που ενδέχεται να προκαλέσουν ανησυχία. Οι τιμές του δεύτερου δεν ήταν φυσιολογικές. «Πρέπει να φέρεις νερό από τη βρύση να κάνουμε ανάλυση, γιατί οι παλιές σωληνώσεις στα σπίτια είναι κατασκευασμένες από αυτό το υλικό» μου είπε ο γιατρός. Για το κάδμιο εξήγησε ότι προέρχεται από τον καπνό του τσιγάρου (τον οποίο εισπνέω από τους γύρω μου!), αλλά και από τον αέρα που αναπνέω. Εξάλλου, το καρκινογόνο αυτό μέταλλο βρίσκεται στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της ρύπανσης.

Κλειδί η σπιρουλίνα «Και τώρα που ξέρω τι φορτίο κουβαλώ, τι θα κάνω;» ρώτησα τον παθολόγο. «Για την αποβολή των βαρέων μετάλλων συστήνουμε λήψη σπιρουλίνας σε σκόνη ή χάπι. Ακόμα υπάρχει ο ζεόλιθος που είναι αποτελεσματικός, αλλά για την πρώτη γνωρίζουμε περισσότερα πράγματα. Σε ανθρώπους στους οποίους τα επίπεδα είναι τοξικά, χορηγούμε χάπια με χημικές ενώσεις» μου είπε ο κ. Παπαχαραλάμπους. Info: Η νέα εξέταση Oligoscan κοστίζει γύρω στα € 160. Πληροφορίες στην Ορθοβιοτική (δέχεται και ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ), www.orthobiotiki.com