Τμήματα

Δέρμα και αντιγήρανση

Με την αρχή ότι το δέρμα είναι το παράθυρο της υγείας μας η αντιγήρανσης του δέρματος του προσώπου αντιμετωπίζεται από το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό με ειδικά πρωτόκολλα που βασίζονται με περισσότερα προβλήματα εκτός μόνο ίσως από τις ρυτίδες. Οι λεπτές γραμμές ή βαθύτερες πτυχές, ιδίως όταν εμφανίζονται πρόωρα, είναι εκδηλώσεις κρυφών προβλημάτων.

Πρωτόκολλα  Αντιγήρανσης του Δέρματος του Προσώπου  

Η πρόωρη γήρανση δεν πρέπει φυσιολογικά να εμφανίζεται, παρά τις κακές συνήθειες που ενδεχομένως να είχαμε στο παρελθόν. Μία προσέγγιση της αντιγήρανσης του δέρματος του προσώπου είναι ότι ενεργεί σε μερικά διαφορετικά επίπεδα.

Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι η φροντίδα του δέρματος αρχίζει από το εσωτερικό. Έτσι ώστε αν υιοθετήσουμε νέες υγιεινές διατροφικές συνήθειες και άσκηση στην καθημερινή μας ζωή, θα αποκομίσουμε μεγάλα οφέλη.

Προσθέτοντας βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής είναι μια άλλη άριστη προσέγγιση για την μεγιστοποίηση της στρατηγικής μας κατά της γήρανσης. Οι αιτίες των ρυτίδων και των λεπτών γραμμών είναι πολυάριθμες. Αποτελούν μέρος της φυσικής διαδικασίας γήρανσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να έχουμε τον έλεγχό τους.

Αποκτώντας υγιεινές συνήθειες στην φροντίδα του δέρματός μας, εξασφαλίζουμε ότι αυτό είναι ενυδατωμένο και υγιές σε κυτταρικό επίπεδο και έτσι έχουμε την βέλτιστη προστασία.
Για το συνεργαζόμενο γυναικολογικό τμήμα πατήστε εδώ
Η Βιταμίνη D είναι ένα σύμπλεγμα λιποδιαλυτών προορμονών, με τις πιο βασικές μορφές να είναι αυτή της βιταμίνης D2 (εργοκαλσιφερόλη) και της βιταμίνης D3 (χοληκαλσιφερόλη). Η βιταμίνη D που προσλαμβάνεται από την ηλιακή ακτινοβολία, τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα διατροφής μετατρέπεται στο ανθρώπινο σώμα σε καλσιτριόλη, που αποτελεί και την ενεργή μορφή της βιταμίνης. 

Ο βασικότερος ρόλος της βιταμίνης D είναι η προαγωγή της απορρόφησης του ασβεστίου και του φωσφόρου από τις τροφές στην εντερική οδό, συνεπώς παίζει τεράστιο ρόλο στην υγεία των οστών και στην πρόληψη εμφάνισης οστεοπενίας, οστεοπόρωσης και άλλων οστικών παθήσεων. Τα τρόφιμα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη D είναι τα λιπαρά ψάρια, τα ιχθυέλαια, το αυγό, το συκώτι και τα μανιτάρια. Ωστόσο, η πρόσληψη βιταμίνης D μέσω της τροφής είναι πολύ περιορισμένη και γι αυτό το λόγο η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι απαραίτητη για επαρκή πρόσληψη βιταμίνης D. 

Σε χώρες όπου η ηλιακή ακτινοβολία δεν είναι επαρκής τους περισσότερους μήνες, οι εταιρίες τροφίμων έχουν προβεί σε εμπλουτισμό βασικών ειδών διατροφής, όπως το ψωμί και το γάλα με βιταμίνη D. Επιπλέον πολύ συχνά σε αυτές τις χώρες συστήνεται από τους επιστήμονες υγείας,λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D. Οι επαρκείς προσλήψεις βιταμίνης D έχουν καθοριστεί στα 200 IU/ημέρα για άτομα έως 50 ετών, στα 400 IU για άτομα 51-70 ετών και στα 600 IU για άτομα άνω των 70 ετών.  
 
Πρόσφατη μεγάλη επιστημονική έρευνα παρουσίασε μία ακόμα πιθανή ευεργετική επίδραση της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό ,που σχετίζεται με την απώλεια βάρους. Σύμφωνα με την έρευνα τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό στην έναρξη μιας προσπάθειας απώλειας βάρους επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα.  Από προγενέστερες έρευνες έχει αποδειχθεί ότι η παχυσαρκία συσχετίζεται με έλλειψη βιταμίνης D, χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί ποια είναι η αιτία και πιο το αποτέλεσμα. Στην προκειμένη μελέτη μετρήθηκαν τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα 38 υπέρβαρων ανδρών και γυναικών πριν οι συμμετέχοντες μπουν σε διαιτητικό πλάνο 11 εβδομάδων, κατά τη διάρκεια το οποίου προσλάμβαναν 750 θερμίδες λιγότερες από τις υπολογισμένες καθημερινές τους ανάγκες σε ενέργεια.  

Κατά μέσο όρο οι συμμετέχοντες είχαν επίπεδα βιταμίνης D χαμηλότερα από τα ιδανικά. Παρόλα αυτά φάνηκε ότι υπήρχε γραμμική συσχέτιση των επιπέδων βιταμίνης D πριν την έναρξη της διαδικασίας και της τελικής απώλειας βάρους. Πιο συγκεκριμένα, για κάθε αύξηση 1 ng/ml στα επίπεδα της αρχικής συγκέντρωσης 25-υδρόξυχοληκαλσιφερόλης (πρόδρομος ένωση της βιταμίνης D) στο αίμα οι συμμετέχοντες έχαναν 0,196 κιλά παραπάνω,ενώ για κάθε αύξηση 1 ng/ml στη συγκέντρωση της ενεργούς βιταμίνης  D (1,25 διυδρόξυχοληκαλσιφερόλη) στο αίμα οι συμμετέχοντες έχαναν 0,107 κιλά παραπάνω.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες με υψηλότερη αρχική πρόδρομη ή ενεργή μορφή βιταμίνης D, έχαναν περισσότερο υποδόριο λίπος. Η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε ότι πιθανώς θα ήταν χρήσιμη η χορήγηση βιταμίνης D παράλληλα με ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, ωστόσο πρέπει να πραγματοποιηθούν και άλλες μελέτες για να επιβεβαιωθεί ο παραπάνω ισχυρισμός και για να διευκρινιστεί ο ακριβής μηχανισμός συσχέτισης των επιπέδων βιταμίνης D και της απώλειας βάρους. Συμπερασματικά λοιπόν, εάν θέλετε να χάσετε κιλά και η έκθεση σας στον ήλιο είναι πολύ μειωμένη, πιθανώς ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D να βοηθούσε στην προσπάθεια απώλειας βάρους. 
Τροφική Δυσανεξία χαρακτηρίζεται γενικά κάθε μη φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε ένα χημικό ή τοξικό ερέθισμα, το οποίο προκαλείται με την κατανάλωση κάποιας τροφής ή συστατικού αυτής ή ως πρόσθετη ουσία σε άλλο τρόφιμο. Βασική ένδειξη τροφικής δυσανεξίας αποτελεί η αδυναμία κατανάλωσης, απορρόφησης, αφομοίωσης και μεταβολισμού της εκάστοτε τροφής από τον οργανισμό.   

Η αντίδραση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση διαφόρων αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού (αντισωμάτων, λευκοκυττάρων κ.λ.π.) για να αμυνθεί και να αντιμετωπίσει αυτήν την τροφή, επειδή τη θεωρεί και την αντιμετωπίζει ως "εχθρική" και "βλαβερή" για τον ίδιο τον οργανισμό μας. 
Η λακτόζη είναι ένας υδατάνθρακας που βρίσκεται κυρίως στο γάλα και συνεισφέρει στην απορρόφηση του ασβεστίου. Συγκεκριμένα, στο αγελαδινό γάλα υπάρχει σε ποσοστό 4,2-5,2%, ενώ στο μητρικό γάλα κατά 6,5-7%. 

Τα βασικά μόρια των υδατανθράκων στην ανθρώπινη διατροφή είναι τρία: η γλυκόζη, η φρουκτόζη και η γαλακτόζη. Τα  μόρια αυτά, έχουν τον ίδιο αριθμό ατόμων άνθρακα, υδρογόνου και οξυγόνου, αλλά ενώνονται μεταξύ τους με διαφορετικό τρόπο. Η γλυκόζη είναι το πιο συνηθισμένο μόριο στην ανθρώπινη διατροφή και πολλές φορές χαρακτηρίζεται ως «ζάχαρο του αίματος». Η γαλακτόζη υπάρχει κυρίως στο γάλα, ενώ η φρουκτόζη βρίσκεται στα φρούτα και το μέλι, έχοντας  πιο γλυκιά γεύση. Όταν η γλυκόζη, η φρουκτόζη και η γαλακτόζη υπάρχουν στις τροφές, ως ασύνδετα μόρια αποκαλούνται μονοσακχαρίτες, ενώ όταν είναι ενωμένα ανά δύο λέγονται δισακχαρίτες. 

Για παράδειγμα, η επιτραπέζια ζάχαρη είναι ένας δισακχαρίτης και αποτελείται από ένα μόριο γλυκόζης και ένα μόριο φρουκτόζης (λέγεται και σακχαρόζη ή σουκρόζη). Άλλος ένας χαρακτηριστικός δισακχαρίτης, είναι η λακτόζη που βρίσκεται στο γάλα και αποτελείται από ένα μόριο γλυκόζης και ένα μόριο γαλακτόζης. Οι μονοσακχαρίτες και οι δισακχαρίτες ονομάζονται, απλοί υδατάνθρακες ή σάκχαρα. Οι δισακχαρίτες συνήθως διασπώνται από το σώμα σε μονοσακχαρίτες. Στην περίπτωση όμως, κάποιων ενηλίκων η λακτόζη διασπάται δύσκολα, όταν βρεθεί σε υψηλό ποσοστό στον οργανισμό.

Η αδυναμία αυτή, ονομάζεται δυσανεξία στη λακτόζη. Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που δεν μπορούν να δεχθούν την παραμικρή ποσότητα λακτόζης στον οργανισμό τους. Αυτό συμβαίνει, λόγω ανεπάρκειας λακτάσης, ενός ενζύμου που παράγεται στο λεπτό έντερο, με σκοπό την αποικοδόμηση της λακτόζης στους μονοσακχαρίτες γαλακτόζη και γλυκόζη. Αν δεν υπάρχει αρκετή λακτάση, τότε η λακτόζη συνεχίζει αναλλοίωτη την πορεία της στο παχύ έντερο. Εκεί τα εντερικά βακτηρίδια την μετατρέπουν σε λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας, με ταυτόχρονη παραγωγή αερίων (διοξειδίου του άνθρακα, υδρογόνου και μεθανίου).
Η δυσανεξία στη γλουτένη (ή κοιλιοκάκη) είναι η αδυναμία του βλεννογόνου του εντέρου να διασπάσει και να απορροφήσει τη γλουτένη. Αυτό έχει ως συνέπεια την εμφάνιση μιας σειράς εξουθενωτικών συμπτωμάτων και επιπλοκών, τα οποία δίχως θεραπεία μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές, όπως το γαστρεντερικό λέμφωμα. 

Η γλουτένη είναι μια αποθηκευτική πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι και σε άλλα δημητριακά, όπως η σίκαλη, το κριθάρι και η βρώμη και προσδίδει ελαστικότητα και συνενωτική ικανότητα στα άλευρά τους. Εξαιτίας των ιδιοτήτων της, προστίθεται σε σούπες, μείγματα κέικ, σταθεροποιητές κ.λπ. Η δυσανεξία στην λακτόζη, δεν αποτελεί τροφική αλλεργία, αλλά αυτοάνοσο νόσημα, δηλαδή μία ασθένεια που προκαλείται από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα. 


Η ανίχνευση των βαρέων μετάλλων είναι ένα σύνολο εξετάσεων που προσδιορίζει την ποσότητα, δυνητικώς τοξικών μετάλλων στο αίμα, τα ούρα, ή άλλους ιστούς και υγρά. 

Στην Ορθοβιοτική, έχουμε την δυνατότητα ανίχνευσης διαφορετικών προφίλ, ανά ομάδες βαρέων μετάλλων, καθώς και εξέτασης μεμονωμένων μετάλλων. Ο συνηθέστερος συνδυασμός περιλαμβάνει μόλυβδο, υδράργυρο και αρσενικό.

Άλλα συνήθη προφίλ περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα επιπλέον μέταλλα, όπως το κάδμιο, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος. Ο γιατρός προχωρά στην συγκεκριμένη εξέταση με βασικό γνώμονα το ιστορικό των μετάλλων στα οποία μπορεί να έχει εκτεθεί κάθε οργανισμός, καθώς και της κλινικής εικόνας κάθε ασθενή. 

Για την εξέταση αυτή χρειάζονται:  

Α) Συλλογή δείγματος πτυελού σε 3 ειδικά μπουκαλάκια 5mL τις ώρες  8:00, 14 :00 και 20.00.  

Β) Συλλογή 2ων πρωινών ούρων. Τα πρώτα πρωινά ούρα αποβάλλονται κανονικά από τον οργανισμό, ενώ συλλέγονται τα δεύτερα στον ειδικό ουροσυλλέκτη, έπειτα από την κατάποση δυο ποτηριών νερού.

 


Έλεγχος των επιπέδων των νευροδιαβιβαστών και των ορμονών του στρες.Ο έλεγχος των επιπέδων των νευροδιαβιβαστών και των ορμονών του στρες στον οργανισμό μας, είναι πλέον εύκολη υπόθεση. Ένα δείγμα ούρων και τρία δείγματα σιέλου, αρκούν για την ολοκλήρωση της μέτρηση των επιπέδων της αδρεναλίνης, νοραδρεναλίνης, ντοπαμίνης, σεροτονίνης, κορτιζόλης, DHEA, και GABA, στον οργανισμό. 

Η εξέταση ενδείκνυται σε περιπτώσεις χρόνιου στρες, αγχώδους διαταραχής, κατάθλιψης, χρόνιας κόπωσης, υπερκινητικότητας, διαταραχών ερωτικής επιθυμίας, διαταραχών σωματικού βάρους ή αν το κρίνει ο θεράπων ιατρός. Η θεραπεία εφαρμόζεται με τη συμπληρωματική χορήγηση των φυσικών προδρόμων των νευροδιαβιβαστών, όπως είναι τα αμινοξέα, οι βιταμίνες και τα ανόργανα άλατα. Ουσίες δηλαδή, που υπάρχουν στη φύση και με τη λήψη τους αποκαθίστανται, τα ελλείμματα του νευροενδοκρινικού άξονα. 
ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ ΜΕ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΕΞΕΤΑΣΗ--ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ ΣΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΕΤΗ ΖΩΗ 

Εάν νιώθετε τα πόδια σας βαριά και κουρασμένα από την καθημερινή δουλειά, την έντονη άσκηση ή άλλη καταπόνηση, σας έχουμε την λύση ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.

ΠΑΤΟΙ/ ΟΡΘΩΤΙΚΑ ΠΕΛΜΑΤΑ 

Τα εξατομικευμένα ορθωτικά πέλματα κατασκευάζονται αποκλειστικά για εσάς με βάση τις μετρήσεις του πελματογραφήματός σας. Εφαρμόζουν στα παπούτσια σας και διορθώνουν την επιφάνεια στήριξης με βάση τα χαρακτηριστικά του δικού σας ποδιού. Είναι ιδανικά για την απορρόφηση των κραδασμών, την ευθυγράμμιση του διασκελισμού κατά τη βάδιση, καθώς και για την αντιμετώπιση των αθλητικών τραυματισμών. 

ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΑ/ ΑΝΑΛΥΣΗ ΒΑΔΙΣΗΣ 

Το πελματογράφημα είναι το πλέον σύγχρονο σύστημα εξέτασης με μετρήσεις για την στάση, τη βάδιση και τη μορφολογία των κάτω άκρων. Η εξέταση είναι απλή και σύντομη καθώς το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να σταθείτε πάνω στον πελματογράφο, για την στατική ανάλυση της στάσης ή να περπατήσετε, για τη δυναμική ανάλυση της βάδισής σας. Σκοπός του πελματογραφήματος είναι ο εντοπισμός δυσλειτουργιών που πιθανόν να προκαλούν πόνο από το πόδι μέχρι και τον αυχένα. 

ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΩΝ ΑΚΡΩΝ 

Σήμερα, η διαρκής κίνηση είναι ανάγκη αλλά ταυτόχρονα μπορεί να μας κρατήσει υγιής σωματικά και ψυχικά. Γι’ αυτό, συνιστούμε περισσότερη αγάπη για τα πόδια.Η σωστή φροντίδα και περιποίησή τους, μας δίνει υγεία και μακροζωία. 

ΤΑ ΟΡΘΩΤΙΚΑ ΠΕΛΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ : 

- Άτομα που ασχολούνται με αθλητικές δραστηριότητες με σκοπό τη βέλτιστη δυναμική απόδοση και συγχρόνως τον περιορισμό μυϊκών κακώσεων/τραυματισμών.

- Άτομα που καθημερινά νιώθουν τα πόδια τους βαριά και κουρασμένα, αλλά και για τη διόρθωση της λανθασμένης στάσης και βάδισης που έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία, μεταξύ άλλων, οσφυαλγίας και κυτταρίτιδας.

- Παθήσεις με εκδηλώσεις στα κάτω άκρα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτιδα, αλλά και ειδικές παθήσεις, όπως τενοντίτιδα αχίλλειου, πτώση μεταταρσίων κεφαλών, φλεγμονές, άκανθα πτέρνας, πλατυποδία, κοιλοποδία, πόνος στα σφυρά, κλπ.

Επίσης, κατασκευάζονται ορθωτικά πέλματα για παιδιά με σκοπό τη διόρθωση παραμορφώσεων. Ρωτήστε τον γιατρό σας. 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΕ 3 ΒΗΜΑΤΑ 

1. ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΑ από τον γιατρό σας, διάγνωση και αξιολόγηση 
2. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ από πιστοποιημένο υπεύθυνο εργαστηρίου της Comex AE 
3. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ πέλματος σύμφωνα με τα πρότυπα πιστοποίησης της Comex AE 

(αποστολή στο  χώρο σας με courrier) 
Tι είναι το Υπερηχογράφημα Υψηλής Ευκρίνειας Αρθρώσεων;  

Είναι μια νέα μέθοδος που χρησιμοποιεί τους υπερήχους για τη αξιόπιστη διάγνωση και παρακολούθηση αλλοιώσεων ενδεικτικών αρθρίτιδας στις αρθρώσεις και στα περιαρθρικά μαλακά μόρια. Η μέθοδος αναπτύχθηκε πρόσφατα και αποτελεί πλέον στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης μέρος της καθημερινής πρακτικής στην ρευματολογία και απαραίτητο συμπλήρωμα της ρευματολογικής εξέτασης σε ασθενείς με διαγνωσμένη ή πιθανή αρθρίτιδα (εκφυλιστική, ρευματοειδή, ψωριασική κ.α.) 


Σε τι διαφέρει από τα συνήθη υπερηχογραφήματα άλλων οργάνων σώματος; 

Πρόκειται για υπερηχογράφημα υψηλής ευκρίνειας που επιτρέπει την λεπτομερή απεικόνιση μικρών (αρχόμενων) αλλοιώσεων και απαιτεί υπερηχοτομογράφο τελευταίας τεχνολογίας με ειδικό εξοπλισμό, δηλ ειδικό ηχοβολέα (υψηλής ανάλυσης και εργονομικού σχήματος) και σύστημα ποσοτικοποιησης της φλεγμονής (Power Doppler Quantification). Η εξέταση γίνεται δυναμικά, δηλ εκτελούνται κινήσεις της άρθρωσης που πάσχει. Παράλληλα, όπως όλα τα υπερηχογραφήματα, η εξέταση είναι ανώδυνη και ασφαλής, δεν περιλαμβάνει ακτινοβολία, μαγνητικό πεδίο ή παραμονή σε κλειστό χώρο και έχει χαμηλό κόστος.  


Χαρτογράφηση Αρθρώσεων; 

Πρόκειται για λεπτομερή υπερηχογραφικό έλεγχο όλων των περιφερικών αρθρώσεων άνω και κάτω άκρων σε ασθενή με νεοεμφανιζόμενη ή πιθανή (αμφίβολη) αρθρίτιδα, ώστε να ανιχνευτεί προσβολή και γίνει καταγραφή των βλαβών και της ενεργότητάς τους (χαρτογράφηση αρθρώσεων). Με την εξέταση αυτή είναι δυνατόν να εντοπιστούν πρώιμα αλλοιώσεις αρθρίτιδας σε ενήλικες και σε παιδιά πριν εμφανιστούν στην ακτινογραφία ή όταν τα  κλινικά ή αιματολογικά ευρήματα είναι ασαφή ή αμφίβολα. 

Η εξέταση παρέχει χρήσιμες πληροφορίες στον ρευματολόγο για :
 
α)  επιβεβαίωση της διάγνωσης (ειδικά σε αμφίβολες περιπτώσεις) 
β) εντοπισμό κρυφής προσβολής σε αρθρώσεις που δεν έχουν ακόμη εμφανίσει συμπτώματα, ώστε να ξεκινήσει εγκαίρως η θεραπεία 
γ) βαθμονόμηση έκτασης και ενεργότητας των αλλοιώσεων (με βάση τα ευρήματα έγχρωμου και power Doppler και σύμφωνα με διεθνείς κλίμακες) 
δ) παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας σε συγκριτικές εξετάσεις 
ε) πρώιμη ανίχνευση αλλοιώσεων νεανικής ρευματοειδούς αρθρίτιδας σε παιδιά με πιθανή φλεγμονώδη αρθροπάθεια 
στ) συνυπάρχουσες αλλοιώσεις στα περιαρθρικά μαλακά μόρια (ενθεσίτιδα, θυλακίτιδα, τενοντοπάθεια Αχίλλειου, επικονδυλίτιδα αγκώνα, τροχαντηρίτιδα, τενοντοπάθειες σε δάκτυλα, πελματιαία απονευρωσίτιδα, νόσος Dupuytren παλάμης, νευρωμα Morton, συνδρομο καρπιαίου σωλήνα κ.α) 


Εκτός από τη διάγνωση, μπορεί το Υπερηχογράφημα να συμβάλει και στην θεραπεία; 

Με τη βοήθεια του υπερήχου πραγματοποιούνται καθοδηγούμενες θεραπευτικές πράξεις σε αρθρώσεις ή περιαρθρικά μαλακά μόρια όπως αφαίρεση υγρού ή έγχυση κορτικοστεροειδών μέσα σε άρθρωση, εγχύσεις φαρμάκων σε τενοντοπάθειες/ενθεσίτιδες, αφαίρεση ασβεστίου από τένοντες κ.α. Στις τεχνικές αυτές η ένεση γίνεται με άμεση συνεχή παρακολούθηση της βελόνας υπερηχογραφικά, εξασφαλίζοντας ακρίβεια και ασφάλεια. 
Η δυνατότητα πραγματοποίησης εξειδικευμένων δυναμικών υπερηχογραφημάτων Μυοσκελετικού Συστήματος για διερεύνηση των ασθενών σας. Tο Δυναμικό Υπερηχογράφημα Υψηλής Ευκρίνειας Μυοσκελετικού Συστήματος διαθέτει διακριτική ικανότητα για λεπτομερή απεικόνιση ακόμη και μόλις υποσημαινόμενης παθολογίας επιφανειακών μυών, συνδέσμων, τενόντων, αρθρικών κοιλοτήτων, ορογόνων θυλάκων και περιφερικών νεύρων. 

Για τους παραπάνω λόγους και λόγω των γνωστών πλεονεκτημάτων της υπερηχογραφίας (δυναμική εξέταση και παρέμβαση, χαμηλό κόστος, έλλειψη ακτινοβολίας/πεδίου, καλή ανοχή, ασφάλεια ακόμη και από κλειστοφοβικούς, φέροντες βηματοδότες, μεταλλικά προθέματα κλπ), στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης η τεχνική έχει καθιερωθεί στην απεικόνιση του περιφερικού μυοσκελετικού συστήματος τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά.  

Το ιατρείο είναι εξοπλισμένο με σύστημα υπερηχογραφίας της General Elecrtic τελευταίας τεχνολογίας με κατάλληλους ηχοβολείς υψηλής ανάλυσης-συχνότητας και ειδικής σχεδίασης, με σύστημα ποσοτικοποίησης της αγγείωσης ιστών (vessel quantification) και με την τεχνική της υπερηχογραφικής ελαστογραφίας (ultrasound elastography), ώστε να επιτυγχάνεται η ακριβής διάγνωση και παρακολούθηση των μυοσκελετικών παθήσεων. 

Επίσης, μπορεί να πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο φάσμα υπερηχογραφικά καθοδηγούμενων επεμβατικών πράξεων σε τένοντες και μυς με στόχο την ενίσχυση των θεραπευτικών χειρισμών του κλινικού ιατρού για μυοσκελετικό πόνο/φλεγμονή. Οι εξετάσεις/επεμβατικές πράξεις πραγματοποιούνται σε στενή συνεργασία με τον κλινικό ιατρό, στον οποίον επιστρέφει ο ασθενής για παρακολούθηση και περαιτέρω χειρισμούς. 
Μέτρηση οστικής πυκνότητας DPX. Για τον έλεγχο χρησιμοποιείται το πλέον σύγχρονης τεχνολογίας μηχάνημα GE Prodigy full-size, το οποίο, εκτός από τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης με ταυτόχρονη σάρωση και των δύο ισχίων, έχει πρωτόκολλο ολόσωμης σάρωσης οστικής πυκνότητας. Επιπλέον, παρέχει ψηφιακή απεικόνιση σε profile όλης της σπονδυλικής στήλης. Η οστεοπόρωση είναι ασυμπτωματική, τουλάχιστον μέχρι το πρώτο κάταγμα, ενώ πλήττει μία στις δυο γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Αν το πρόβλημα δεν προληφθεί, τη σκυτάλη παίρνει η φαρμακευτική αγωγή. 

Για να μάθετε αν ανήκετε στην ευπαθή ομάδα ,μπορείτε να κάνετε με μία απλή εξέταση οστικής πυκνότητας. Στην εξέταση οφείλουν να υποβληθούν όλες οι γυναίκες στην ηλιακή γκάμα των 50 – 65 ετών, αλλά και οι άνδρες που διανύουν τη δεκαετία των 70. Ο αριθμός που προκύπτει από την εξέταση, το λεγόμενο Τ-Score, περιγράφει την απόκλιση της οστικής πυκνότητας του εξεταζόμενου ατόμου σε σχέση με έναν 25χρονο ανάλογου σωματότυπου (ύψος και βάρος). Αν το Τ-Score κυμαίνεται από 0 έως 1, δεν απαιτείται θεραπεία. Αν κινείται από -1 έως -2,49, ο ασθενής κατατάσσεται στο εύρος της οστεοπενίας. Ο γιατρός θα αποφασίσει αν θα πρέπει – πλάι στο ασβέστιο και τη βιταμίνη D – να ακολουθήσει και ειδική θεραπεία. Συνήθως, στο σημείο αυτό, παίζουν ρόλο ατομικοί ή οικογενειακοί παράγοντες κινδύνου, όπως για παράδειγμα το να παίρνει κανείς φάρμακα για τον θυρεοειδή. Αν ο δείκτης της εξέτασης είναι μεγαλύτερος του -2,50, η οστεοπόρωση είναι δεδομένη και χρειάζεται συνδυαστική αγωγή.    

Η οστεοπόρωση, ως χρόνια νόσος, επηρεάζει καταλυτικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς, αποτελώντας την υπ΄αριθμόν ένα αιτία για τα οστεοπορωτικά κατάγματα. Ως εκ τούτου, απαιτεί προσοχή, πειθαρχία στη θεραπεία και σαφώς, παρακολούθηση από ειδικούς.

Στην Ελλάδα δεν είναι τυχαίο ότι καταγράφονται περίπου 13.000 κατάγματα ισχίου τον χρόνο, τα οποία αφορούν άτομα άνω των 65 ετών και είναι οστεοπορωτικά, συμβαίνουν σε επίπεδο έδαφος, με ελάχιστη βία.  Από τους παθόντες αυτούς, μόνον το 10% επανακτά πλήρως την αρχική του κινητικότητα, δυσκολεύονται για παράδειγμα να ανεβούν σκάλες. Η πρωτογενής πρόληψη όμως είναι η πιο σημαντική και καθοριστική για την υγεία μας.  

Η πρωτογενής πρόληψη ταυτίζεται με το θεμελιώδες «πιστεύω» της Ορθοβιοτικής και αποτελεί το τμήμα υπηρεσιών της που ασχολείται με την ανακάλυψη, την καταπολέμηση και την αποφυγή των κινδύνων που απειλούν την ζωή μας. 
Η ΟΡΘΟΒΙΟΤΙΚΗ διαθέτει τμήμα άνοιας, Αλτσχάιμερ και εκφυλιστικών παθήσεων εγκεφάλου (Πάρκινσον, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.λπ.). Με αυτόνομο σύστημα εκτίμησης της δραστηριότητας του συμπαθητικού και παρασυμπαθητικού συστήματος ελέγχονται οι πιθανές διαταραχές του αυτόνομου νευρικού συστήματος και γίνεται εκτίμηση της μνήμης. Το ιατρείο εξειδικεύεται στις πλέον σύγχρονες θεραπείες των νόσων αυτών. 

ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ – Α.Ν.S.

Με την αξιολόγηση της κατάστασης των αγγείων, σε 7 λεπτά αξιολογείται και η κατάσταση του αυτόνομου νευρικού συστήματος, εκείνου δηλαδή που αντιλαμβάνεται από νωρίς δυσλειτουργίες και διαταραχές στον οργανισμό, ώστε άτυπα και ανεξήγητα συμπτώματα (ταχυπαλμίες, ζάλη, εφίδρωση, κόπωση, αϋπνίες κ.ά.) να μπορούν να αποδοθούν στα αίτια που τα προκαλούν. Δοκιμασίες εκτίμησης της μνήμης γονίδια που προδιαθέτουν στην εκδήλωση μυϊκών δυστροφιών και παθήσεων, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος Πάρκινσον.Για την καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών στο ιατρείο συμβάλλουν ψυχολόγος και γενετιστής,με εκπαίδευση σε ειδικά κέντρα των ΗΠΑ.  

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΧΡΟΝΙΑΣ ΚΟΠΩΣΗΣ ΚΑΙ ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑΣ

Υπολογίζεται ότι μόνο στις ΗΠΑ 5 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από αυτό το «ανεξήγητο» σύνδρομο, που συχνά οδηγεί τους πάσχοντες σε ιατρεία νευρολόγων και ψυχιάτρων, καθώς είναι η συχνότερη αιτία απουσίας από την εργασία. Μέχρι τώρα οι ασθενείς διαμαρτύρονταν για μυϊκούς πόνους, αδυναμία, διαταραχή μνήμης, κεφαλαλγία, ημικρανία, εφίδρωση. Δεν υπήρχαν όμως αντικειμενικά κλινικά ή εργαστηριακά ευρήματα που να τεκμηριώνουν την πάθηση κι έτσι να στοιχειοθετείται θεραπευτική στρατηγική. Η ΟΡΘΟΒΙΟΤΙΚΗ, εστιάζοντας στην προσπάθεια αντιμετώπισης του συνδρόμου αυτού που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής, συνεργάζεται με ειδικά πανεπιστημιακά κέντρα της Αμερικής και της Γερμανίας και προσφέρει πρωτόκολλο διάγνωσης και θεραπείας. Για τη διάγνωση είναι απαραίτητη η λήψη ειδικού ιστορικού, το οποίο μπορεί να σταλεί και μέσω διαδικτύου.

Επιπλέον, διενεργείται κλινική εξέταση, αξιολόγηση των νευροδιαβιβαστών στο σάλιο, γίνεται έλεγχος του θυρεοειδούς και του αυτόνομου νευρικού συστήματος, μέτρηση του συνενζύμου CoQ10, ψηφιακή θερμογραφία του συμπαθητικού και εκτίμηση στα αντισώματα εμπλεκόμενων ιώσεων. Ανάλογα με τα αποτελέσματα, δίνονται εξειδικευμένα φυσικά συμπληρώματα με τη συνεργασία της Σχολής Φαρμακολογίας του πανεπιστημίου Tufts της Βοστόνης.
Με αρκετές χιλιάδες διαθέσιμους εργαστηριακούς ελέγχους για το αίμα και άλλα κυτταρικά δείγματα, η ΟΡΘΟΒΙΟΤΙΚΗ έχει αναπτύξει ένα Τμήμα Βιοπαθολογίας με εκσυγχρονισμένα εργαστήρια. Παράλληλα, διατηρεί στενή σχέση με ένα από τα πιο αξιόλογα και πιστοποιημένης ποιότητας εργαστήρια της Ευρώπης.
 
Το εργαστήριο βιοπαθολογίας της ΟΡΘΟΒΙΟΤΙΚΗΣ, εκτός από τις γνωστές εργαστηριακές εξετάσεις, επικεντρώνεται και εξειδικεύεται στον έλεγχο των νέων δεικτών φλεγμονής TNFa, IL6, IL1b, την τροφική δυσανεξία τους νευροδιαβιβαστές, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, τον έλεγχο και τη ρύθμιση ορμονών, τον έλεγχο των ελεύθερων ριζών και των επιπέδων βιταμινών και ιχνοστοιχείων καθώς και τον έλεγχο μεταβολισμού των οιστρογόνων (η εξέταση αυτή μπορεί να προβλέψει αν η χρήση ορμονικών υποκατάστατων είναι επικίνδυνη για τον εξεταζόμενο).
Η ΟΡΘΟΒΙΟΤΙΚΗ έχει πρόσβαση σε μια ευρεία κλίμακα πρωτοποριακών τεχνολογιών απεικόνισης, οι οποίες ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των ασθενών της. Η θερμική απεικόνιση αναλύει τη θερμότητα που παράγεται από το εξεταζόμενο όργανο και επιτρέπει την άμεση προβολή της στην οθόνη υπολογιστή. Οι εικόνες που λαμβάνονται αποτελούν μια έμμεση μέτρηση της μεταβολικής δραστηριότητας των ιστών του εξεταζόμενου οργάνου. Με την εξέταση αυτή είναι δυνατή η πολύ πρώιμη διάγνωση πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου. Είναι 100% ασφαλής, ανώδυνη, χωρίς ακτινοβολία ή επαφή και μοναδική λόγω της δυνατότητας να καταγράφει οπτικά τα προβλήματα φυσιολογίας και τις διαδικασίες μεταβολισμού.

Η ψηφιακή θερμογραφία έχει σημαντικές εφαρμογές στις παθήσεις αγγείων, όπως οι φλεβοθρομβώσεις, ενώ ανεκτίμητη θεωρείται η συμβολή της στη Raynaud, τις αρθρίτιδες και σε παθήσεις μυών, όπως οι αθλητικές κακώσεις. Επιπλέον, βοηθά στην παρακολούθηση της ορμονικής υποκατάστασης στο μαστό στις ηλικίες 20-40, σε περιπτώσεις με εμφυτεύματα. Δεν αντικαθιστά την ψηφιακή μαστογραφία, λειτουργεί όμως συμπληρωματικά, αφού έχει τη δυνατότητα να προβλέψει παθολογία πολύ νωρίτερα. 

Με την εξέταση αυτή είναι δυνατή η πολύ πρώιμη διάγνωση πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου. Επιπλέον είναι 100% ασφαλής και ανώδυνη, χωρίς ακτινοβολία ή άμεση επαφή.Επιπλέον, χαρακτηρίζεται μοναδική, λόγω της δυνατότητάς της να καταγράφει οπτικά τα προβλήματα φυσιολογίας και τις διαδικασίες μεταβολισμού.
Το σύστημα αξιοποιεί ψηφιακά το φυσιολογικό μηχανισμό θερμορύθμισης, η οποία είναι συμμετρική και γίνεται μέσω του συμπαθητικού συστήματος του οργανισμού,το οποίο βρίσκεται κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης. Επίσης, έχει την δυνατότητα να εντοπίσει άμεσα, οποιοδήποτε πρόβλημα σε όργανο διαταράσσει τη συμμετρία αυτή.

Ο προληπτικός έλεγχος υγείας συμπληρώνεται με τη γρήγορη, αναίμακτη και αξιόπιστη αξιολόγηση των οργάνων, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες της ναυαρχίδας των προηγμένων υπερηχογράφων Εq GE 3D/4D Elastography. Ελέγχεται αυτόνομα το πάχος του έσω-μέσου χιτώνα των καρωτίδων, καθώς και τα ενδοεγκεφαλικά αγγεία, η άνω και κάτω κοιλία, ο προστάτης, οι ωοθήκες, οι μαστοί, ο θυρεοειδής, η κοιλιακή αορτή, οι αρτηρίες και οι φλέβες των κάτω άκρων και διενεργείται επίσης Triplex καρδιάς. Στο τμήμα, εκτελούνται ακόμα κατευθυνόμενες βιοψίες με ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα παρουσία κυτταρολόγου.
Μέτρηση οστικής πυκνότητας DPX. Για τον έλεγχο χρησιμοποιείται το πλέον σύγχρονης τεχνολογίας μηχάνημα GE Prodigy full-size, το οποίο, εκτός από τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης με ταυτόχρονη σάρωση και των δύο ισχίων, έχει πρωτόκολλο ολόσωμης σάρωσης οστικής πυκνότητας. Επιπλέον, παρέχει ψηφιακή απεικόνιση σε profile όλης της σπονδυλικής στήλης. 

Για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, στην ΟΡΘΟΒΙΟΤΙΚΗ διενεργείται η πιο προηγμένη εξέταση γονιδίων COL1A1. Τα γονίδια αυτά αποτελούν υποδοχείς βιταμίνης D και οιστρογόνων που προδιαθέτουν στην οστεοπόρωση και έτσι καθίσταται δυνατός ο σχεδιασμός μιας στοχευμένης και προσωποποιημένης θεραπείας.
Η Ελαστογραφία είναι μία υπερηχογραφική μέθοδος μέτρησης της ελαστικότητας και της σκληρότητας των ιστών. Είναι προέκταση της υπερηχογραφικής εικόνας και προσθέτει στο υπερηχογράφημα μία νέα διάσταση μελέτης των ιστών. Η Ελαστογραφία εφαρμόζεται πρακτικά σε όλα τα όργανα στου ανθρώπινου σώματος προσθέτοντας, πέρα από τις μορφολογικές, κινητικές και αιμοδυναμικές πληροφορίες που ήδη προτείνει η Υπερηχογραφία, νέες πληροφορίες για την ελαστικότητα των ιστών. Σε πολλές περιπτώσεις η πρόσθετη αυτή πληροφορία είναι ικανή να οδηγήσει στην υπερηχογραφική ¨εικονική¨ βιοψία. Το σύνολο των δεδομένων που προκύπτουν από την Υπερηχογραφία, ιδιαίτερα αν προστεθούν τα ευρήματα της Ελαστογραφίας, τείνουν στην ιστολογική διάγνωση όπως στην ατραυματική, ιστολογική διάγνωση.  

Για να λειτουργήσει η Ελαστογραφία και να προσθέσει παραπάνω διαγνωστικές πληροφορίες απαιτούνται προϋποθέσεις. Υπάρχει ήδη μεγάλος ανταγωνισμός στους κατασκευαστές υπερηχογράφων. Ο κάθε κατασκευαστής προτείνει τεχνολογικά διαφορετική λύση που έχει διαφορετικές δυνατότητες που αλλάζουν από εφαρμογή σε εφαρμογή, από όργανο σε όργανο, από παθολογία σε παθολογία. Στην Ηχοδιαγνωστική Τομογραφία εφαρμόζουμε ήδη δύο διαφορετικές Ελαστογραφίες (την SW Ελαστογραφία). 
Είναι αποτελεσματική και ευαίσθητη στα επιφανειακά και στα εν τω βάθει όργανα.  

Στα εν τω βάθει όργανα όπως είναι το ήπαρ, το πάγκρεας, ο νεφρός, ο προστάτης, η μήτρα και οι ωοθήκες, το πεδίο για την Ελαστογραφία γίνεται πιο δύσκολο και οι εφαρμογές της έχουν περιορισμούς. Η SW Ελαστογραφία αναδεικνύεται αποτελεσματική και στα εν τω βάθει όργανα με την προϋπόθεση να τηρείται ένα αυστηρό πρωτόκολλο εξέτασης.

Η νέα μέθοδος της Ποσοτικής Υπερηχητικής Ελαστογραφίας έχει τους εξής διαγνωστικούς στόχους:

1. Ήπαρ: Ελέγχεται ο βαθμός της ίνωσης, η κίρρωση του ήπατος και η πορεία της νόσου. Επίσης, χαρακτηρίζονται καλύτερα οι προσπελάσιμοι αναγεννητικοί όζοι και οι κακοήθεις βλάβες.

2. Μαστός: Η Ελαστογραφία αποτελεί συμπληρωματική εξέταση των υπερήχων μαστού. Με τα νέα εξειδικευμένα Μηχανήματα η ποσοτική Ελαστογραφία επιτρέπει την αντικειμενική αξιολόγηση των διαφόρων βλαβών του μαστού. Η χρήση της δικαιολογείται κυρίως σε βλάβες BI-RADS 3 και 4a, όπως επίσης και στην εκτίμηση κύστεων με υπερηχογενές περιεχόμενο.

3. Θυρεοειδής Αδένας: Η Ποσοτική Υπερηχητική Ελαστογραφία παρέχει ποσοτικές, επαναλήψιμες πληροφορίες σχετικά με την σκληρότητα του ιστού, χρήσιμες για την διαφοροδιάγνωση μεταξύ καλοήθων και κακοήθων όζων του θυρεοειδή αδένα. Επίσης, παρέχει πληροφορίες για την νόσο Γκρέιβς και τη χρόνια αυτοάνοση Θυρεοειδίτιδα.

4. Άλλα όργανα: Η Ποσοτική Υπερηχητική Ελαστογραφία παρέχει ποσοτικές, επαναλήψιμες πληροφορίες σχετικά με την σκληρότητα του ιστού, χρήσιμες για τον εντωπισμό καλοήθων και κακοήθων, όπως και σε άλλα όργανα,π.χ Σπλήν, Νεφροί, Πάγκρεας κ.α.

Ο Υπερηχογραφικός έλεγχος είναι μία αξιόπιστη απεικονιστική μέθοδος μελέτης των ιστών. Η Υπερηχογραφική τεχνολογία με ειδικά μηχανήματα και ηχοβολείς έχει επιτρέψει την επέκταση της εφαρμογής της σε πρακτικά όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος. Προκύπτει η υπερηχογραφική εικόνα με κινητική, αιμοδυναμική και ελαστογραφική μελέτη σε όργανα που ξεκινούν από το δέρμα τον οφθαλμό και αφού περάσουν από όλα τα όργανα του κορμού συνεχίζουμε την προληπτική υπερηχογραφία.

Είναι ένα χρήσιμο ιατρικό εργαλείο εφόσον χρησιμοποιείται με μέτρο και με σωστή κατεύθυνση. Όλες οι απεικονιστικές μέθοδοι έχουν και προληπτική λειτουργία. Η Υπερηχογραφία έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι μπορεί να απεικονίσει όλα τα όργανα του σώματος χωρίς ακτινοβολία. Ένας άλλος σημαντικός, ευνοϊκός συντελεστής για την Υπερηχογραφία είναι η οικονομική διάσταση. Η Υπερηχογραφία απεικονίζει αξιόπιστα όλα τα όργανα του σώματος με χαμηλό κόστος και με πολύ καλό συντελεστής κόστους/οφέλους.        

Προληπτική Υπερηχογραφία - εξετάσεις:

• Άνω κοιλίας
• Κάτω κοιλίας
• Μυοσκελετικού (ώμου, αγκώνα, γόνατος, ισχίου)
• Οσχέου
• Θυρεοειδούς
• Διακολπικό (Γ) / Διορθικό (Α)
• Καρδιάς
• Καρωτίδων & Σπονδυλικών Αρτηριών
• Αρτηριών κάτω άκρων
• Φλεβών κάτω άκρων
• Σύνοψη των διαγνωστικών εξετάσεων
Με τη φιλοσοφία ότι η πρόληψη είναι στην εποχή μας η πεμπτουσία της Ιατρικής, το Καρδιολογικό Τμήμα υποστηρίζεται από ένα υπερσύγχρονο και πλήρες εργαστήριο εργοφυσιολογίας, όπου με εργομετρικές δοκιμασίες διενεργούνται όλα τα διαγνωστικά τεστ, ενώ εκπονούνται και εφαρμόζονται εξατομικευμένα προγράμματα αποκατάστασης των καρδιοπαθών. 

Με υπερσύγχρονο εξοπλισμό και επιστημονική ομάδα που περιλαμβάνει καρδιολόγους, εργοφυσιολόγους, πνευμονολόγους και νευρολόγους διερευνώνται σημαντικοί πλέον παράγοντες εκδήλωσης νόσων, οι οποίες αν διαγνωστούν εγκαίρως, ίσως είναι πλήρως αναστρέψιμες.

Σκοποί του τμήματος είναι:

•  Η ανίχνευση και η διαγνωστική προσπέλαση καρδιολογικών προβλημάτων, καθώς και η εκτίμησή τους, εφόσον εντοπιστούν.
•  Η πρωτογενής και η δευτερογενής πρόληψη καρδιαγγειακών νόσων. Η τροποποίηση παραγόντων κινδύνου για στεφανιαία νόσο.
•  Η επαναφορά σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής των ατόμων που λόγω σοβαρού καρδιακού προβλήματος υποβλήθηκαν σε εγχείρηση by pass, έκαναν αλλαγή βαλβίδας ή υπέστησαν έμφραγμα κ.λπ.
•  Πιστοποίηση της ανατομικής και λειτουργικής ικανότητας της καρδιάς, προς αποφυγή αιφνίδιων περιστατικών, ιδίως για όσους ασχολούνται ή πρόκειται να ασχοληθούν με τον αθλητισμό.


Επιπλέον ερευνώνται: 

• Ύπαρξη δυσαυτονομίας (ΑΝΣ) με αυτόματο σύστημα HRV
•  Δυσλειτουργία του ενδοθηλίου με εκτίμηση ακαμψίας βραχιονίου αρτηρίας (ASI)
•  Εκτίμηση σφυγμικού κύματος (Bio Clip), μέτρηση ΝΟ
•  Μελέτη υπέρτασης με 24ωρο Holter πίεσης
•  Triplex νεφρικών αρτηριών, εξειδικευμένες ορμονολογικές μετρήσεις και γονίδια που εμπλέκονται


Η καρδιοαναπνευστική λειτουργία αξιολογείται σε βάθος με:

•  Ψηφιακό Η.Κ.Γ.
•  24ωρο Holter ρυθμού
•  Δοκιμασία κόπωσης και καρδιοαναπνευστικής κόπωσης με το πλέον εξελιγμένο σύστημα, 24ωρη οξυμετρία και    μελέτη άπνοιας στον ύπνο επί ενδείξεων
•  Triplex καρδιάς σε 3D ανάλυση


Cardiovision:

Χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των αγγείων μεσαίου μεγέθους και τον καθορισμό των παραγόντων μελλοντικού κινδύνου (Framingham risk). Τα μεγάλα και σημαντικά αγγεία, όπως οι καρωτίδες, ελέγχονται με αυτόματη μέτρηση του πάχους του ενδοθηλίου (έσω-μέσου χιτώνα) με το νέο σύστημα υπερήχων GE-E9.

Αν διαγνωστεί δυσλειτουργία του ενδοθηλίου πριν ακόμη εγκατασταθεί αρτηριοσκλήρυνση, η κατάσταση μπορεί να αναστραφεί χρησιμοποιώντας συμπληρώματα διατροφής που ελευθερώνουν οξείδιο του αζώτου όπως και L-Arginine Max.
Στην εποχή του ειδικού προστατικού αντιγόνου και των υψηλής πιστότητας απεικονιστικών εξετάσεων, η πρόληψη στον άνδρα είναι καθοριστική για την ποιότητα ζωής και την επιμήκυνσή της.

Το Ουρολογικό τμήμα στην Ορθοβιοτική, παρέχει την δυνατότητα σφαιρικής αντιμετώπισης με πλήρη γκάμα εξετάσεων ,από εργαστηριακή και απεικονιστική έως και ενδοσκοπική διαγνωστική (σύγχρονη, αναίμακτη και ανώδυνη εύκαμπτη ουρηθροκυστεοσκόπηση).  

Η πρόληψη αφορά:
 
•  στον καρκίνο του προστάτη (PSA, διορθικό υπερηχογράφημα υψηλής ευκρίνειας με δυνατότητα βιοψιών)
•  στην καλοήθη υπερπλασία και τις επιπλοκές της, (κοιλιακό υπερηχογράφημα, ουρηθρο-κυστεοσκόπηση) 
•  στην έγκαιρη διάγνωση της αιματουρίας, (κυτταρολογική, υπερηχογραφική και ενδοσκοπική διάγνωση και ταχεία πρόληψη καρκινωμάτων-θηλωμάτων) 
•  στην λιθίαση του ουροποιητικού (μεταβολικές-διατροφικές αιτίες-φαρμακευτική η ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση) 
•  στην έγκαιρη διάγνωση όγκων του ουροποιογεννητικού συστήματος κ.λπ.
Κεντρικό ρόλο έχει το Τμήμα Ειδικής Παθολογίας. Εκεί, κατά την πρώτη του επίσκεψη, ο εξεταζόμενος καταγράφει με τη βοήθεια ιατρού το ιστορικό του, το οποίο στη συνέχεια αποθηκεύεται ηλεκτρονικά (η διαδικασία μπορεί να γίνει και μέσω διαδικτύου). Προτείνεται δε να προσκομίσει τυχόν πρόσφατες εργαστηριακές εξετάσεις. Ο έλεγχος ολοκληρώνεται με ειδικές εξετάσεις στα σύγχρονα εργαστήρια του κέντρου και σε δεύτερη φάση, σχεδιάζεται στρατηγική με σκοπό την απόλυτη υγεία (Optimal Health).
Ο Ωτορινολαρυγγολόγος Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου, είναι ο ειδικός Ιατρός που εξειδικεύεται στη διάγνωση και θεραπεία διαταραχών ή νοσημάτων των αυτιών, της μύτης, του λάρυγγα και γενικότερα παθήσεων της κεφαλής και του τραχήλου. Συχνά αναφέρεται σαν ΩΡΛ από τα αρχικά των λέξεων Ώτα (αυτιά), Ρίς (μύτη) και Λάρυγγας. 

Αναλυτικότερα καλύπτει τους τομείς: 

Ωτολογίας-Νευροωτολογίας, Ρινολογίας, Λαρυγγολογίας, Παιδο-Ωτορινολαρυγγολογίας, Επανορθωτικής Πλαστικής Χειρουργικής προσώπου και λαιμού, Χειρουργικής Ογκων Κεφαλής και Τραχήλου,  Αλλεργιολογίας. Aσχολείται επίσης με θέματα που αφορούν Διαταραχές του Ύπνου.

Η συμβολή της σύγχρονης τεχνολογίας είναι σημαντική στην άμεση και αποτελεσματική επίλυση των ιατρικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Ωτορινολαρυγγολόγος. Η έγκυρη διαγνωστική προσέγγιση με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενδοσκοπίων, μικροσκοπίων και υπερήχων γίνεται ταχύτατα.

Η Laser χειρουργική, η Ενδοσκοπική χειρουργική, η Μικροχειρουργική προσφέρουν μείωση του χρόνου νοσηλείας, ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου, γρήγορη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες.
Η Ορθοβιοτική, πάντα πρωτοπόρος σε καινοτομίες, δραστηριοποιείται πλέον και στο πεδίο της Γηριατρικής, εγκαινιάζοντας μια νέα συνεργασία με εξειδικευμένο Γηριατρό. Στόχος μας είναι ο περιορισμός της νοσηρότητας και η επίτευξη της υγειούς γήρανσης με τη διατήρηση της ποιότητας ζωής και της αυτονομίας  των ατόμων προχωρημένης ηλικίας. Ο συνδυασμός της κλασσικής Ιατρικής με άρτια τεχνολογική υποστήριξη και η στενή συνεργασία με άλλες ειδικότητες συνθέτουν ένα άρτιο σύστημα φροντίδας και παροχής ιατρικών υπηρεσιών στην τρίτη ηλικία.

Ο ειδικός Γηριατρός ως ο παιδίατρος της τρίτης ηλικίας, αντιμετωπίζει τον ηλικιωμένο άτομο ολιστικά με συνεκτίμηση πολλών παραμέτρων,αφού κατέχει γνώση γενικής παθολογίας καθώς και ειδικές γνώσεις σε θέματα φαρμακολογίας, γηροψυχιατρικής, γηριατρικής φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης και γηριατρικής νοσηλευτικής φροντίδας.

Προϋπόθεση είναι η δημιουργία και συνεχής εξέλιξης μιας διαπροσωπικής σχέσης του θεράποντα γηριατρού με τον ασθενή του με πρωταρχικό στόχο την βέλτιστη ιατρική παροχή σε όλη την πορεία του ασθενούς κατά την τρίτη ηλικία. Με γνώση του κοινωνικού, οικογενειακού καθώς και ιατρικού ιστορικού και κατανόηση των αλλαγών που επέρχονται στην τρίτη ηλικία σε πολλούς τομείς, ο γηριατρός προσπαθεί να ελαχιστοποιήσεις τις επιβλαβείς δράσεις και να διατηρήσει τη λειτουργικότητα του ατόμου μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Η Γηριατρική έχει ως στόχο την ολιστική θεώρηση του υπερήλικα ασθενούς, όπως αυτή διαμορφώνεται από ένα σύνολο σωματικών και ψυχικών αλλαγών που αναπόφευκτα επέρχονται με την πάροδο της ηλικίας. Η μονοδιάστατη υπόσταση μιας ασθένειας σε νεότερη ηλικία αποκτά σε ηλικιωμένους, μια πολυδιάστατη οπτική λόγω πολυπαθολογίας, πολυφαρμακίας, έκπτωσης φυσικών άμυνών και υπαγορεύει την αντίστοιχη πολύπλευρη κατανόηση, καταγραφή και αντιμετώπιση του προβλήματος. 

Αν και πλέον δεν είναι δυνατή η επίτευξη της αυτοδυναμίας, η παροχή της γηριατρικής φροντίδας συγκεντρώνει τις προσπάθειες στην απάλυνση του πόνου και τη βέλτιστη διαχείριση των συμπτωμάτων. Επίσης, η Γηριατρική επιστήμη περιλαμβάνει και στοιχεία Προληπτικής Ιατρικής. Η διενέργεια της γενικής γηριατρικής αξιολόγησης ( γηριατρικό Check-up ) σε άτομα άνω των 65 ετών χωρίς οξύ παθολογικό πρόβλημα, μία φορά ετησίως αποτελεί μια πολυδιάστατη διαδικασία που περιλαμβάνει την αξιολόγηση της λειτουργικής ικανότητας, της σωματικής και νοητικής υγείας καθώς και της κοινωνικοπεριβαλλοντικής κατάστασης του ατόμου.

Στόχος είναι η πρόληψη ασθενειών και η πρώιμη ανίχνευση προβλημάτων που δυνητικά στο μέλλον θα περιόριζαν την αυτονομία και ποιότητα ζωής του ατόμου. Η σύζευξη της αντιγήρανσης για τους νεότερους με την γηριατρική εκτίμηση για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας στον μοντέρνο χώρο του πολυιατρείου της Ορθοβιοτικής, αποτελεί μια πρωτοποριακή εξέλιξη στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών. 





Δέρμα και αντιγήρανση

Με την αρχή ότι το δέρμα είναι το παράθυρο της υγείας μας η αντιγήρανσης του δέρματος του προσώπου αντιμετωπίζεται από το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό με ειδικά πρωτόκολλα που βασίζονται με περισσότερα προβλήματα εκτός μόνο ίσως από τις ρυτίδες. Οι λεπτές γραμμές ή βαθύτερες πτυχές, ιδίως όταν εμφανίζονται πρόωρα, είναι εκδηλώσεις κρυφών προβλημάτων.

Πρωτόκολλα  Αντιγήρανσης του Δέρματος του Προσώπου  

Η πρόωρη γήρανση δεν πρέπει φυσιολογικά να εμφανίζεται, παρά τις κακές συνήθειες που ενδεχομένως να είχαμε στο παρελθόν. Μία προσέγγιση της αντιγήρανσης του δέρματος του προσώπου είναι ότι ενεργεί σε μερικά διαφορετικά επίπεδα.

Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι η φροντίδα του δέρματος αρχίζει από το εσωτερικό. Έτσι ώστε αν υιοθετήσουμε νέες υγιεινές διατροφικές συνήθειες και άσκηση στην καθημερινή μας ζωή, θα αποκομίσουμε μεγάλα οφέλη.

Προσθέτοντας βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής είναι μια άλλη άριστη προσέγγιση για την μεγιστοποίηση της στρατηγικής μας κατά της γήρανσης. Οι αιτίες των ρυτίδων και των λεπτών γραμμών είναι πολυάριθμες. Αποτελούν μέρος της φυσικής διαδικασίας γήρανσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να έχουμε τον έλεγχό τους.

Αποκτώντας υγιεινές συνήθειες στην φροντίδα του δέρματός μας, εξασφαλίζουμε ότι αυτό είναι ενυδατωμένο και υγιές σε κυτταρικό επίπεδο και έτσι έχουμε την βέλτιστη προστασία.