Η Ελαστογραφία είναι μία υπερηχογραφική μέθοδος μέτρησης της ελαστικότητας και της σκληρότητας των ιστών. Είναι προέκταση της υπερηχογραφικής εικόνας και προσθέτει στο υπερηχογράφημα μία νέα διάσταση μελέτης των ιστών. Η Ελαστογραφία εφαρμόζεται πρακτικά σε όλα τα όργανα στου ανθρώπινου σώματος προσθέτοντας, πέρα από τις μορφολογικές, κινητικές και αιμοδυναμικές πληροφορίες που ήδη προτείνει η Υπερηχογραφία, νέες πληροφορίες για την ελαστικότητα των ιστών. Σε πολλές περιπτώσεις η πρόσθετη αυτή πληροφορία είναι ικανή να οδηγήσει στην υπερηχογραφική ¨εικονική¨ βιοψία. Το σύνολο των δεδομένων που προκύπτουν από την Υπερηχογραφία, ιδιαίτερα αν προστεθούν τα ευρήματα της Ελαστογραφίας, τείνουν στην ιστολογική διάγνωση όπως στην ατραυματική, ιστολογική διάγνωση.
Για να λειτουργήσει η Ελαστογραφία και να προσθέσει παραπάνω διαγνωστικές πληροφορίες απαιτούνται προϋποθέσεις. Υπάρχει ήδη μεγάλος ανταγωνισμός στους κατασκευαστές υπερηχογράφων. Ο κάθε κατασκευαστής προτείνει τεχνολογικά διαφορετική λύση που έχει διαφορετικές δυνατότητες που αλλάζουν από εφαρμογή σε εφαρμογή, από όργανο σε όργανο, από παθολογία σε παθολογία. Στην Ηχοδιαγνωστική Τομογραφία εφαρμόζουμε ήδη δύο διαφορετικές Ελαστογραφίες (την SW Ελαστογραφία).
Είναι αποτελεσματική και ευαίσθητη στα επιφανειακά και στα εν τω βάθει όργανα.
Στα εν τω βάθει όργανα όπως είναι το ήπαρ, το πάγκρεας, ο νεφρός, ο προστάτης, η μήτρα και οι ωοθήκες, το πεδίο για την Ελαστογραφία γίνεται πιο δύσκολο και οι εφαρμογές της έχουν περιορισμούς. Η SW Ελαστογραφία αναδεικνύεται αποτελεσματική και στα εν τω βάθει όργανα με την προϋπόθεση να τηρείται ένα αυστηρό πρωτόκολλο εξέτασης.
Η νέα μέθοδος της Ποσοτικής Υπερηχητικής Ελαστογραφίας έχει τους εξής διαγνωστικούς στόχους:
1. Ήπαρ: Ελέγχεται ο βαθμός της ίνωσης, η κίρρωση του ήπατος και η πορεία της νόσου. Επίσης, χαρακτηρίζονται καλύτερα οι προσπελάσιμοι αναγεννητικοί όζοι και οι κακοήθεις βλάβες.
2. Μαστός: Η Ελαστογραφία αποτελεί συμπληρωματική εξέταση των υπερήχων μαστού. Με τα νέα εξειδικευμένα Μηχανήματα η ποσοτική Ελαστογραφία επιτρέπει την αντικειμενική αξιολόγηση των διαφόρων βλαβών του μαστού. Η χρήση της δικαιολογείται κυρίως σε βλάβες BI-RADS 3 και 4a, όπως επίσης και στην εκτίμηση κύστεων με υπερηχογενές περιεχόμενο.
3. Θυρεοειδής Αδένας: Η Ποσοτική Υπερηχητική Ελαστογραφία παρέχει ποσοτικές, επαναλήψιμες πληροφορίες σχετικά με την σκληρότητα του ιστού, χρήσιμες για την διαφοροδιάγνωση μεταξύ καλοήθων και κακοήθων όζων του θυρεοειδή αδένα. Επίσης, παρέχει πληροφορίες για την νόσο Γκρέιβς και τη χρόνια αυτοάνοση Θυρεοειδίτιδα.
4. Άλλα όργανα: Η Ποσοτική Υπερηχητική Ελαστογραφία παρέχει ποσοτικές, επαναλήψιμες πληροφορίες σχετικά με την σκληρότητα του ιστού, χρήσιμες για τον εντωπισμό καλοήθων και κακοήθων, όπως και σε άλλα όργανα,π.χ Σπλήν, Νεφροί, Πάγκρεας κ.α.