Πρόληψη & Διάγνωση

Ο Ετήσιος Προληπτικός - Προσυμπτωματικός Έλεγχος αποτελεί βασική κατάκτηση της ιατρικής, καθώς συντελεί στην έγκαιρη διάγνωση και κατ’ επέκταση στην αντιμετώπιση διαφόρων παθολογικών καταστάσεων που προσβάλλουν ετησίως εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. 

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατες έρευνες η έγκαιρη παρέμβαση και αλλαγή τρόπου ζωής, θα μπορούσε να αποτρέψει την εμφάνιση διαβήτη κατά 93%, του εμφράγματος του μυοκαρδίου κατά 81%, του εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 50% και διάφορων μορφών καρκίνου κατά 36%. 

Με κύριο άξονα ότι "Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ" σχεδιάσαμε για εσάς μοναδικά εξειδικευμένα ιατρικά πρωτόκολλα διάγνωσης και απεικόνισης, με στόχο να επιτρέπουν την ανάλυση της υγείας του κάθε  εξεταζόμενου και τον υπολογισμό των πιθανοτήτων να ασθενήσει. Παράλληλα δίνουν στον θεράποντα ιατρό τη δυνατότητα να οργανώσει ένα σχέδιο δράσης προσωποποιημένης υποστήριξης και σταθερής παρακολούθησης με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του εξεταζόμενου.   

Στην αιχμή της σύγχρονης τεχνολογίας, η ΟΡΘΟΒΙΟΤΙΚΗ λειτουργεί στο πλαίσιο πολυϊατρείου με διαγνωστική και θεραπευτική μονάδα. Διαθέτει πρωτότυπο, μοναδικό εξοπλισμό και εξειδικευμένους συμβούλους ιατρούς που σχεδιάζουν και συνυπογράφουν κάθε εξατομικευμένη θεραπεία. Αυτή περιλαμβάνει οδηγίες για διατροφή και άσκηση καθώς και στοχευόμενα διατροφικά συμπληρώματα, τα πλέον αξιόπιστα σε διεθνές επίπεδο.  

Κεντρικό ρόλο έχει το Τμήμα Ειδικής Παθολογίας. Oι εξατομικευμένες Εργαστηριακές Διαγνωστικές Εξετάσεις είναι το χρήσιμο και απαραίτητο εργαλείο στα χέρια του κάθε ιατρού, δίνοντάς του τη δυνατότητα να εντοπίζει έγκαιρα τους προδιαθεσικούς παράγοντες ασθένειας προτού εκδηλωθούν ή όπως αλλιώς λέμε, προτού αυτοί μας «δώσουν συμπτώματα». Ο ιατρός μπορεί να κάνει διάγνωση σε πρώιμο στάδιο έτσι ώστε να προχωρήσει μετέπειτα στη θεραπεία ή να συστήσει «προληπτικές στρατηγικές» για την υγεία του ατόμου. Κατά την πρώτη επίσκεψη, ο εξεταζόμενος καταγράφει με τη βοήθεια ιατρού το ιστορικό του, το οποίο στη συνέχεια αποθηκεύεται ηλεκτρονικά (η διαδικασία μπορεί να γίνει και μέσω διαδικτύου). Επιπρόσθετα προτείνεται να προσκομίζονται τυχόν πρόσφατες εργαστηριακές εξετάσεις. Ο έλεγχος ολοκληρώνεται με ειδικές εξετάσεις στα σύγχρονα εργαστήρια του κέντρου και μετά, σε μια δεύτερη συνάντηση, σχεδιάζεται στρατηγική με σκοπό την απόλυτη υγεία (Optimal Health).  
Η χρονολογική ηλικία δεν ακολουθεί πάντα τη βιολογική. Αυτή καθορίζεται από τους βιοδείκτες, που αντανακλούν το ρυθμό με τον οποίο γερνούν τα όργανα του σώματος και αυτός είναι διαφορετικός σε κάθε άτομο. Μαθαίνοντας τη βιολογική ηλικία κάθε οργάνου είναι δυνατόν πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων γήρανσης (αν δεν έχουν ήδη εκδηλωθεί) να εμποδίσουμε, να καθυστερήσουμε ή να ανατρέψουμε την εκδήλωσή τους.  

AGES (Αdvanced Glycation End Products) 

Μοναδικό στην Ελλάδα! Πρόκειται για την αναίμακτη μέτρηση της γλυκοζυλίωσης των πρωτεϊνών (καραμελοποίηση), του πλέον αναγνωρισμένου δείκτη γήρανσης. Η γλυκοζυλίωση έχει επιπτώσεις στα αγγεία (αρτηριοσκλήρυνση), αλλοιώνει την ποιότητα του δέρματος, προκαλεί καταρράκτη, είναι υπεύθυνη για τις ηλικιακές κηλίδες κ.ά. Αναγνωρίζοντας την ύπαρξη προχωρημένων προϊόντων γλυκοζυλίωσης, μπορούμε με τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής και σκευασμάτων να διασπάσουμε τους δεσμούς που ενώνουν τις πρωτεΐνες με τα σάκχαρα και με την κατάλληλη διαιτητική αγωγή να αποκαταστήσουμε τη βλάβη. 

Το μοναδικό στην Ελλάδα πρωτότυπο μηχάνημα εξειδικευμένων υπερήχων εκτιμά το πάχος του κολλαγόνου του δέρματος με ακρίβεια, ανώδυνα και άμεσα. Η λέπτυνση του κολλαγόνου του δέρματος προκαλεί πρώιμη εμφάνιση ρυτίδων. Η μέτρησή του πριν και κατά την εμμηνόπαυση παίζει αποφασιστικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπευτική αντιμετώπιση.
Είμαστε ό,τι τρώμε. Πιστέψτε το!

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ, ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ, ΕΛΕΓΧΟΣ ΒΑΡΟΥΣ

Η ΟΡΘΟΒΙΟΤΙΚΗ εστιάζει στον προσδιορισμό της διατροφικής και λειτουργικής διάστασης της κακής υγείας με τη μέτρηση του βασικού μεταβολισμού με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Στόχος είναι η διατήρηση σταθερού βάρους και η ευεξία, αφού η μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών εξαρτάται και από τη σωστή διατροφή. Για την επίτευξη του στόχου χρησιμοποιείται ένας συνδυασμός διαιτολογίου, βοτάνων και συμπληρωμάτων διατροφής, ώστε να διορθωθούν διατροφικές ανισορροπίες και δυσλειτουργίες. Η διατροφική θεραπεία βασίζεται σε σύγχρονες, αποδεδειγμένες μεθόδους στις οποίες ενσωματώνεται η φιλοσοφία της αρχαίας Ιατρικής. Επιπλέον, η χρήση μεμονωμένων θρεπτικών στοιχείων ή συνδυασμού τους βοηθά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων υγείας. Παράλληλα, γίνεται έλεγχος τροφικών αλλεργιών και τοξικότητας για τη ρύθμισή τους, κυτταρική ανάλυση με στόχο την αναζωογόνηση του αίματος μέσω της διατροφής και, σε ειδικές περιπτώσεις ασθενών, ρύθμιση γονιμότητας. Η ΟΡΘΟΒΙΟΤΙΚΗ, σε συνεργασία με προβεβλημένους ιατρούς, πρωτοπορεί εφαρμόζοντας τις νέες ιατρικές γνώσεις γύρω από τις ορμονικές συνέπειες της κακής διατροφής στην υγεία και τη συσσώρευση λίπους.

Ο προληπτικός γενετικός έλεγχος εξετάζει την πιθανότητα ανάπτυξης κληρονομικών ασθενειών. Αποτελείται από βιοχημικά τεστ που εξετάζουν την πιθανή παρουσία γενετικών ασθενειών, ενώ αναγνωρίζει αλλαγές στα χρωμοσώματα, τα γονίδια ή τις πρωτεΐνες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο έλεγχος γίνεται για να εντοπιστούν αλλαγές που σχετίζονται με κληρονομικές διαταραχές καθώς και τα γονίδια με ευπάθεια σε ασθένειες σχετικές με το φύλο, όπως οι καρδιακές παθήσεις.

Τα αποτελέσματα του γενετικού ελέγχου επιβεβαιώνουν την υποψία ή αποκλείουν την πιθανότητα ύπαρξης γενετικής κατάστασης, ενώ χρησιμοποιούνται και για τον υπολογισμό των πιθανοτήτων ανάπτυξης μιας γενετικής διαταραχής λόγω κληρονομικότητας ή μη.  

Το φάσμα του γενετικού ελέγχου καλύπτει: παρακολούθηση καρδιάς, διατροφογενετική, μεταβολισμό λιπιδίων, απορρόφηση τροφών και παραγωγή ενέργειας, ρύθμιση και ανάπτυξη των κυττάρων των καρδιακών μυών, πήξη του αίματος και ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων. Επιπλέον, με τη διατροφογενετική, επισημαίνοντας μικρές διαφορές στα γονίδια, είναι δυνατή η επέμβαση στον τρόπο με τον οποίο το σώμα μεταβολίζει τις τροφές, αξιοποιεί τις θρεπτικές ουσίες και αποβάλλει τις βλαβερές τοξίνες, ενέργειες του οργανισμού δηλαδή που επηρεάζουν τη γενική κατάσταση της υγείας ενός ατόμου.  

Μερικά από τα γονίδια που ελέγχονται στην ΟΡΘΟΒΙΟΤΙΚΗ είναι: 

1.    Θρομβοφιλία, 3 γονίδια (FV-PT-MTHFR)
2.    Μεταβολισμός στεροειδών στις γυναίκες, 9 γονίδια 
3.    Εργοφυσιολογία (λειτουργία μυών), 6 γονίδια
4.    Νόσος Αλτσχάιμερ, 6 γονίδια
5.    HPV ανίχνευση και τυποποίηση
6.    Καρκινικοί δείκτες προστάτη
7.    Καρκινικοί δείκτες παχέος εντέρου
8.    Καρκινικοί δείκτες μαστού
Οι αλλεργίες είναι από τις πιο συχνές χρόνιες παθήσεις σε όλο το κόσμο.Η αλλεργία είναι μια διαταραχή υπερευαισθησίας του ανοσοποιητικού μας συστήματος απέναντι σε ουσίες που είναι αβλαβείς για τον οργανισμό μας και τις θεωρεί σαν επικίνδυνους εισβολείς». 

Οι ουσίες αυτές ονομάζονται αλλεργιογόνα και ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες :  

A) Αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα όπως η γύρη, ακάρεα σκόνης, επιθήλια ζώων και οι μύκητες 
Β) Τροφικά αλλεργιογόνα :ξηροί καρποί (φυστίκια, καρύδια), σιτάρι, ψάρια, οστρακοειδή, αυγά ,γάλα. 
Γ) Τσιμπήματα εντόμων: τσιμπήματα σφήκας, μέλισσας
Δ) Φάρμακα, ιδιαίτερα πενικιλλίνης, κεφαλοσπορίνης και άλλης αντιβίωσης 
Ε) Latex η άλλες ουσίες(κρέμες απορρυπαντικά που προκαλούν αλλεργίες) 

Διάγνωση αλλεργικών παθήσεων

Λήψη ιστορικού και αντικειμενική εξέταση και στη συνέχεια οι παρακάτω ιατρικές πράξεις:  

1. Αλλεργικά test (Δοκιμασίες νυγμού skin prick test)  

α) εισπνεόμενα αεροαλλεργιογόνα 
β) τροφές      
γ) φάρμακα 

2. Επιδερμικές δοκιμασίες (patch tests)
Για την αιτιολόγηση της εξ επαφής δερματίτιδας (πχ συστατικά σε κρέμες, αλοιφές, βαφές, καλλυντικά)
 
3. Ανοσοθεραπεία σε εισπνεόμενα αεροαλλεργιογόνα
  
4. Ρινοσκόπηση 

5. Σπειρομέτρηση 


Αναπνευστικές

•  Αλλεργική ρινίτιδα 
•  Αλλεργικό άσθμα 
•  Αλλεργική επιπεφυκίτιδα 
•  Κνίδωση 
•  Αγγειοοίδημα 
•  Αλλεργικό σοκ 
•  Αλλεργία σε φάρμακα 
•  Αλλεργία σε τροφές 
•  Αλλεργία σε υμενόπτερα (σφήκες, μέλισσες) 
•  Αλλεργία σε λάστιχο (latex)  
•  Δερματίτιδα εξ επαφής 


Δερματικά Τέστ 

Η κύρια διάγνωση της αλλεργίας επιτυγχάνεται με τις δερμοαντιδράσεις νυγμού(γνωστά ως δερματικά tests) που είναι το βασικό εργαλείο για την διάγνωση των αλλεργικών παθήσεων. Η δερματική δοκιμασία είναι ένας τρόπος διέγερσης σας με αλλεργιογόνο για να δείξουμε την ύπαρξη μια πραγματικής αλλεργικής αντίδρασης. Τα δερματικά test γίνονται στην εσωτερική επιφάνεια του χεριού σας. 

Οι θέσεις για την δοκιμασία προσημειώνονται με στυλό και σε κάθε θέση τοποθετείται μια σταγόνα συμπυκνωμένου εκχυλίσματος από το αλλεργιογόνο που έχει επιλεχθεί ανάλογα τι αλλεργία που έχει ο κάθε ασθενής. Πρόκειται για μια διαδικασία τελείως ανώδυνη ,απλή γρήγορη και ασφαλής. 

Ανάλογα με την εκτίμηση των αποτελεσμάτων προβαίνουμε στην κατάλληλη φαρμακευτική αντιμετώπιση των αλλεργικών συμπτωμάτων. Με την επίσκεψη στον αλλεργιολόγο μπορείτε να περιμένετε μια ακριβής θεραπεία ώστε να βοηθηθεί ο ασθενής να διαχειρισθεί τη πάθησή του. 

Τα δερματικά test σε συνδυασμό με την κλινική εξέταση και το ιατρικό ιστορικό μπορεί να δώσει ακριβείς πληροφορίες σχετικά αν είσαι αλλεργικός ή όχι. 
Οι δερματικές δοκιμασίες γίνονται όταν παρουσιαστούν κάτωθι συμπτώματα: 


Αναπνευστικό 

•  Φαγούρα στη μύτη, μάτια, λαιμό, ρινική συμφόρηση στο στήθος, βήχα ή συριγμό 


Δέρμα  

•  φαγούρα ή έκζεμα  


Αλλεργικό σοκ  

•  Συστηματική αναφυλαξία  
•  Σοβαρές αντιδράσεις από τσιμπήματα εντόμων 
•  Αλλεργικές αντιδράσεις σε φάρμακα 


Με τη μέθοδο του Health Coaching εντοπίζουμε την προβληματική συμπεριφορά του ατόμου ως προς την υγεία του, αξιολογώντας παραμέτρους όπως οι διατροφικές συνήθειες, το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας και το ατομικό προφίλ υγείας. Με τα παραπάνω στοιχεία και την κατάλληλη μεθοδολογία διαμορφώνουμε μαζί με τον ενδιαφερόμενο το εξατομικευμένο πρόγραμμά του, στοχεύοντας σε μικρές και σταδιακές αλλαγές στις συνήθειες διατροφής και φυσικής δραστηριότητας, και χτίζουμε μια νέα στάση ζωής προάγοντας τη σωματική και ψυχική υγεία του, ρυθμίζοντας το βάρος του και προασπίζοντας τον οργανισμό του από ασθένειες που εμφανίζονται με το γήρας.
Στο προγραμματισμό για ένα ταξίδι στο εξωτερικό είναι πάντα απαραίτητη η φροντίδα για τα θέματα υγείας. Ο ταξιδιώτης αναζητά να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα ασθένειας μακριά από το τόπο κατοικίας.

Οι σωστές  και οδηγίες σχετικά με εμβόλια και τα προβλήματα υγείας στα διεθνή ταξίδια μεταβάλλονται συνεχώς και δεν ευρίσκονται εύκολα πληροφορίες στην Ελλάδα.

Το Ιατρείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής προσφέρει στους  ενδιαφερόμενους υπηρεσίες στους παρακάτω τομείς:

α) Πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων:
Εμβόλια (υποχρεωτικά, προαιρετικά, αναμνηστικά ) και με συστάσεις και οδηγίες ανάλογα με την χώρα του ταξιδιού. Δυνατότητα χορήγησης International Certificate of Vaccination. 

β) Θεραπευτικές παρεμβάσεις πριν το ταξίδι:
Οδηγίες Χημειοπροφύλαξης για λοιμώδη νοσήματα (ελονοσία,κλπ). Τροποποίηση ήδη χορηγουμένων φαρμάκων στο ταξιδιώτη.

γ) Αντιμετώπιση προβλημάτων Υγείας μετά την επιστροφή από το ταξίδι τόσο σε Έλληνες όσο και αλλοδαπούς που διαμένουν μόνημα στην Ελλάδα. (VFR'S)

δ) Δυνατότητα έκδοσης  Βεβαίωσης σε μη Έλληνες πολίτες αναφορικά με φορεία μολυσματικού νοσήματος-κινδύνου για την Δημόσια Υγεία.

Το Ιατρείο λειτουργεί με ραντεβού για ατομική εξυπηρέτηση αλλά προσφέρονται και πακέτα για 5-10 ταξιδιώτες με τον ίδιο προορισμό.

Κατάλογος εμβολίων για ταξιδιώτες που χορηγούνται από το Ιατρείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής:

• Αναμνηστικού Τετάνου/Κοκκίτου
• Αντιπνευμονικοκκικά εμβόλια
• Γρίπης
• Κίτρινου Πυρετού (σε συνεργασία με ΚΕΕΛΠΝΟ και Διεύθηνση Δημόσιας Υγεια Περιφέρειας)
• Λύσσας (σε συνεργασία με ΚΕΕΛΠΝΟ και Διεύθηνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας)
• Μηνιγγιτιδόκκοκου
• Πολιομυελίτιδας
• Ιογενούς Εγκεφαλίτιδας Κεντρικής Ευρώπης
• Ιαπωνικής Εγκεφαλίτιδας
• Χολέρας
• Ηπατίτιδας Α,Β.

Στο Ιατρείο συνταγογραφούνται ανθελονοσιακά φάρμακα για πρόληψη και θεραπεία .

Υπάρχει διαθέσιμο ειδικό φυλλάδιο λειτουργίας του Ιατρείου για την ενημέρωση του κοινού.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Στο Ιατρείο γίνεται εκτίμηση και χορήγηση για τους ειδικούς σύγχρονους εμβολιασμούς που είναι απαραίτητοι στην σύγχρονη προληπτική ιατρική όπως Τετάνου, πνευμονόκοκκου, μηνιγγίτιδας, γρίπης, ηπατιτίδων, έρπητα ζωστήρα, κλπ.

Καθηγητής Γ. Σαρόγλου
Συντονιστής Παθολογικής 
Ε. Κάμπος
Αναπλ. Δ/τρια Παθολόγος

•  Αιμοληψία στο Σπίτι 
•  Λήψη ακτινογραφίας και πραγματοποίηση υπερηχογραφικού ελέγχου και triplex στο Σπίτι.
•  Φροντίδα στο Σπίτι (ad hoc υπηρεσία )