Τα 70 είναι τα νέα 60!

05 Ιουλίου 2017 | 0
Όταν ήμασταν παιδιά όλος ο κόσμος μας φαινόταν τεράστιος, το δωμάτιο μας, το σπίτι μας ακόμη και το σχολείο μας. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο βλέπαμε και τα μεγαλύτερα αδέρφια ή ξαδέρφια μας. Μας φαινόντουσαν όλοι πολύ μεγάλοι ενώ στην ουσία ήταν απλά μεγαλύτεροι από εμάς. Η μορφολογία του αδερφού ή της αδερφής μας δημιουργούσε την εντύπωση ότι η ηλικία της ήταν πολύ μεγαλύτερη από τη δική μας. Ακόμη και για τον ενήλικο άνθρωπο είναι αυτές οι μορφολογικές διαφορές που τον κάνουν να εκλαμβάνει έναν άλλον άνθρωπο ως νέο ή ως… γέρο. Υπάρχει, λοιπόν, μια υποκειμενικότητα στην ηλικία η οποία βέβαια δεν αγγίζει την επιστημονική διάσταση της γήρανσης αλλά μόνο την ανθρώπινη αντίληψη. 

Παραδοσιακά, ένας άνθρωπος θεωρείται γηραιότερος μετά τα 65, όταν δημοσιεύονται έρευνες που δηλώνουν ξεκάθαρα την αλλαγή της ηλικιακής βάσης καθυστερώντας τους δείκτες του βιολογικού μας ρολογιού. ΜΕ αυτό τον τρόπο τα 70 είναι τα νέα 60! Η ηλικία χάνει το βασικό πλαίσιο της, την ημερομηνία γέννησης, και αποκτά καινούργιο με την ηλικία να είναι απλά ένα νούμερο που θα πρέπει να σχετίζεται με το προσδόκιμο της ζωής σου.
 
Η ηλικία παρομοιάζεται με μια σιγανή φωτιά, με μια χρόνια φλεγμονή, η οποία σταδιακά αποσυνθέτει τον οργανισμό μας. Επίσης, ένας πολύ σημαντικός όρος είναι η οξείδωση, η οποία κάνει ακριβώς αυτό που λέει… μας σκουριάζει! Ευτυχώς, μπορούν να εντοπιστούν, μετρηθούν και να αντιμετωπιστούν με επιτυχία! Οι παράγοντες που προκαλούν και επιταχύνουν την γήρανση είναι οι παρακάτω: 

Οξειδωτικό στρες: Η δράση των ελεύθερων ριζών η οποία σχετίζεται με την εμφάνιση του καρκίνου, της αθηροσκλήρωση, των καρδιαγγειακά νοσήματα, της αρθρίτιδα, της νόσου Αλτσχάιμερ, του σακχαρώδης διαβήτης, της υπογονιμότητα, της οστεοπόρωση, του βρογχικού άσθματος, της νεφροπάθειας και τις παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα. 

Από χημικής άποψης, οι ελεύθερες ρίζες είναι απλώς μόρια τα οποία έχουν χάσει ένα ηλεκτρόνιο και προσπαθούν απεγνωσμένα να το κερδίσουν από ένα άλλο μόριο. Μπορούν όμως να εξουδετερωθούν με τη βοήθεια αντιοξειδωτικών ουσιών που παραχωρούν ένα από τα ηλεκτρόνια τους επαναφέροντας τις ελεύθερες ρίζες σε ουδέτερη κατάσταση και βάζοντας τέλος στην κυτταρική καταστροφή που προκαλούν.    



Με μία σταγόνα αίμα και μέσα σε 10 λεπτά μπορεί να μετρηθεί το οξειδωτικό stress για να αναλυθούν τα αποτελέσματα από τον ειδικό ιατρό και να δοθούν οι προσωποποιημένες οδηγίες που θα οδηγήσουν στην αντιοξείδωση.

Γλυκοζυλίωση: Ο οργανισμός διασπά τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη, που είναι το απαραίτητο καύσιμο για όλες τις λειτουργίες του σώματος. Στις περιπτώσεις που το σάκχαρο στο αίμα είναι υψηλό λαμβάνει χώρα μια βιοχημική αντίδραση, μη ενζυματική που λέγεται γλυκοζυλίωση. Πιο συγκεκριμένα, το σάκχαρο προσκολλάται πάνω στις πρωτεΐνες και σχηματίζει μη λειτουργικά και βλαβερά μόρια που λέγονται τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης ή αλλιώς AGEs. Τα AGEs συνδέονται με τη γήρανση και την εμφάνιση διαφόρων νοσημάτων όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης Διαβήτης τύπου ΙΙ, η νόσος Alzheimer και Parkinson, ο καρκίνος, η Νεφροπάθεια, η αρτηριακή υπέρταση, οι διαταραχές της όρασης και οι διαταραχές του δέρματος (ηλιακές κηλίδες). 

Με την ανώδυνη εξέταση AGEs, ο ειδικός εξοπλισμός AGE-reader παρέχει μια άμεση πρόβλεψη του κινδύνου για σοβαρές χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με την συσσώρευση των προηγμένων τελικών προϊόντων γλυκοζυλίωσης.
Βαρέα Μέταλλα & έλλειψη ιχνοστοιχείων: Τα βαρέα μέταλλα είναι χημικές ουσίες που μέρος σχεδόν όλων όσων μας περιτριγυρίζουν από το φλοιό της γης μέχρι και το ίδιο μας το σώμα: χαλκός, σίδηρος, κοβάλτιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρος, αλουμίνιο, μόλυβδος, αρσενικό, κ.τ.λ. Το πρόβλημα είναι ότι, όταν συσσωρεύονται στο σώμα σε υπερβολικές ποσότητες, αρχίζουν σιγά-σιγά να το δηλητηριάζουν.
Υπάρχει τρόπος να εντοπίσουμε τα βαρέα μέταλλα στον οργανισμό μας;  

Το Oligoscan είναι μια πολύ πρόσφατη επαναστατική μέθοδος ψηφιακής φασματομετρίας που εκτιμά άμεσα και αναίμακτα τη βιοδιαθεσιμότητα όλων των σημαντικών για την υγεία μετάλλων, των ιχνοστοιχείων και βαρέων μετάλλων, μόλις σε 7 λεπτά. Με αυτή τη μέθοδο, επιτυγχάνεται η ακριβής προσέγγιση ή μέτρηση των βαρέων μετάλλων στους ιστούς-στόχους και όχι απαραίτητα στο αίμα.