είσοδος

Παράγοντες που αυξάνουν τα περιστατικά ιλίγγου στην τρίτη ηλικία

11 Νοεμβρίου 2016 | 0
• Όργανα ισορροπίας στο εσωτερικό αυτί
Στην τρίτη ηλικία η αισθητηριακή απόδοση των οργάνων ισορροπίας στο εσωτερικό αυτί μειώνεται. Ως εκ τούτου ο ίλιγγος και η βαρηκοΐα γήρατος οφείλονται σε παρόμοιους μηχανισμούς. Η χειρότερη αιμάτωση του έσω ωτός, η πιο αργή απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών και η χειρότερη επεξεργασία ερεθισμάτων στον εγκέφαλο μπορούν να οδηγήσουν σε ίλιγγο με αίσθηση περιστροφής και αίσθηση αιώρησης, σε ζάλη ή αστάθεια στο βάδισμα.

• Οφθαλμοί
Οφθαλμικές αλλοιώσεις λόγω γήρατος περιορίζουν συχνά τη χωρική όραση. Εάν χειροτερεύσει ο οπτικός έλεγχος λόγω ασθενειών των ματιών όπως γλαύκωμα, εκφύλιση ωχράς κηλίδας ή πάθησης του αμφιβληστροειδούς χιτώνα προκληθείσης από διαβήτη, μπορεί να ενταθούν τα συμπτώματα του ιλίγγου.
! Προβλήματα ακοής και όρασης δυσχεραίνουν τον χωρικό προσανατολισμό και συμβάλλουν στην γενική σωματική ανασφάλεια.

• Μύες και αρθρώσεις
Με τη μείωση της μυϊκής μάζας και της μυϊκής δύναμης, την μειωμένη αντιδραστική ικανότητα καθώς και τον χειρότερο συντονισμό και αντοχή, διαταράσσεται και η αντίληψη του βάθους και της επιφάνειας, κάτι που μπορεί επίσης να προκαλέσει αίσθημα ζάλης και επιπρόσθετη ανασφάλεια.
Ασθένειες γήρατος
Επίσης συγκεκριμένες ασθένειες, που εκδηλώνονται συχνά στην τρίτη ηλικία, μπορούν να  επηρεάσουν τη λειτουργία του συστήματος ισορροπίας. Εδώ υπάγονται, όπως αναφέρθηκε ήδη, καρδιαγγειακές ασθένειες, πολύ υψηλή ή πολύ χαμηλή αρτηριακή πίεση, μεταβολικές διαταραχές, αγγειακές παθήσεις, Διαβήτης, Σκλήρυνση κατά πλάκας, Νόσος του Πάρκινσον ή και νοητικές διαταραχές όπως γεροντική άνοια.

Παρενέργειες φαρμάκων

Επειδή πολλοί ηλικιωμένοι ασθενείς υποφέρουν από περισσότερες χρόνιες παθήσεις, είναι αναγκασμένοι να λαμβάνουν διαρκώς φάρμακα. Ένα χάπι κατά των πόνων των αρθρώσεων, ένα για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας και επίσης φάρμακα για τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και της εσωτερικής πίεσης του ματιού – με τον τρόπο αυτό συσσωρεύονται εύκολα περισσότερες διαφορετικές ουσίες, που αυξάνουν τον κίνδυνο ανεπιθύμητων παρενεργειών. Αν προσθέσει κανείς και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα κατά του πονοκεφάλου ή των διαταραχών ύπνου, για τα οποία ο γιατρός συνήθως δεν γνωρίζει τίποτα, προκύπτει στην κυριολεξία ένας ιλιγγιώδης αριθμός φαρμακευτικών σκευασμάτων. Τα αποτελέσματα είναι σύγχυση, καθυστερημένες αντιδράσεις και προβλήματα ισορροπίας.

Δογιάμη Βέρα, Γηρίατρος, Ειδική Παθολόγος, 
Επιστημονικός συνεργάτης Ορθοβιοτικής