Η επίδραση της τεστοστερόνης στην καρδιακή συστολή

30 Σεπτεμβρίου 2016 | 0
Η συχνότητα εμφάνισης της καρδιαγγειακής νόσου αυξάνεται με την ηλικία, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.Στις γυναίκες η αύξηση αυτή έχει συνδεθεί με την ελάττωση των οιστρογόνων, που παρατηρείται μετά την έναρξη της εμμηνόπαυσης.
Ο υπογοναδισμός στους άνδρες σχετίζεται με την καρδιαγγειακή νόσο.
Χαμηλά επίπεδα ενδογενούς τεστοστερόνης προκαλούν διαταραχή του αθηρωματικού κλάσματος (ελάττωση της συγκέντρωσης των λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας -HDL- και αύξηση των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας-LDL) και συμβάλλουν στην ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου. Πέρα όμως από αυτό, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν κλινικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι τα χαμηλά επίπεδα της ενδογενούς τεστοστερόνης συνδέονται και με την καρδιακή ανεπάρκεια.Είναι γνωστό ότι, οι βιολογικές επιδράσεις της τεστοστερόνης προκαλούνται από αλληλεπιδράσεις με τους υποδοχείς ανδρογόνων.
Υποδοχείς ανδρογόνων έχουν βρεθεί σε ιστούς όπως το ήπαρ, τα νεφρά, ο εγκέφαλος, οι σκελετικοί μυς και η καρδιά. Στην καρδιά έχει διαπιστωθεί ότι, τα ανδρογόνα διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο και στη λειτουργία του μυοκαρδίου.
Συγκεκριμένα, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η τεστοστερόνη
α) προκαλεί ταχεία χαλάρωση των μικρών και μεγάλων αγγείων της καρδιάςβ) αυξάνει τη συγκέντρωση του ενδοκυτταρικού ασβεστίου και ασκεί αντιαρρυθμική δράση.
Η αγγειοδιαστολή των στεφανιαίων διευκολύνει το καρδιακό έργο, επειδή ελαττώνονται οι περιφερικές αντιστάσεις και γίνεται ευκολότερα η εξώθηση του αίματος κατά τη συστολή της αριστερής κοιλίας. Έτσι αυξάνεται η καρδιακή παροχή, βελτιώνεται η νεφρική ροή και αυξάνεται η διούρηση.Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη σωστή και ρυθμική καρδιακή συστολή.
Είναι γνωστό ότι, η δύναμη της κοιλιακής συστολής εξαρτάται και από την ποσότητα των ιόντων ασβεστίου στα σαρκομερίδια των καρδιακών κυττάρων. Επομένως η αύξηση του ασβεστίου στο καρδιακό κύτταρο προκαλεί αύξηση της δύναμης συστολής του καρδιακού μυός.
Αποκαλύπτεται συνεπώς ένας ακόμα μηχανισμός για τις επιδράσεις της τεστοστερόνης στη λειτουργία του μυοκαρδίου σε κυτταρικό επίπεδο.Θα πρέπει να τονισθεί ότι οι επιδράσεις αυτές δεν είναι οι ίδιες, σε περιπτώσεις κατάχρησης ανδρογόνων. 

Γιώργος Τουλιάτος, Βιοπαθολόγος, 
Συγγραφέας & πρώην πρωταθλητής Bodybuilding